Европейският съюз, който на среща на върха в четвъртък и

...
Европейският съюз, който на среща на върха в четвъртък и
Коментари Харесай

ЕС: 65 години преодоляване на граници

Европейският съюз, който на среща на върха в четвъртък и петък ще разисква дали да направи Украйна претендент за участие, е приел над 15 страни през последните три десетилетия. Други са на първите стъпала на стълбицата или са подали молби за присъединение.

Приемането на статута на претендент за участие на Украйна и на някогашната руска съседка Молдова, както предлага Европейската комисия, ще изисква единомислещата поддръжка на 27-те държави-членки. Ако те кажат " да ", ще последват дълги договаряния за участие.

Нека проследим историята на разгръщане на Европейски Съюз.

Няколко разширявания и едно овакантяване

Създадена през 1957 година, Европейската икономическа общественост (по-късно преименувана на ЕС) стартира с шест члена - Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Нидерландия и Западна Германия. През 1973 година към нея се причисляват Англия, Ирландия и Дания, а през 80-те години - Гърция, Испания и Португалия. През 1995 година блокът стартира да се уголемява на изток, като одобри Австрия, Швеция и Финландия в границите на скок, който за първи път му даде обща граница с Русия. През 2004 година идва времето на " огромното разширение " - от 15 на 25 членове, като осем някогашни комунистически източноевропейски страни и две средиземноморски страни подвигат знамената на Европейски Съюз с един размах. През 2007 година България и Румъния усилват броя на членовете на Европейски Съюз до 27, а през 2013 година Хърватия става 28-мата.

Англия стана първата държава-членка, която напусна Европейски Съюз, откакто на референдума през 2016 година беше гласувано за излизане от блока, с което броят на членовете на съюза понижа до 27.

Пет страни, които чакат „ на невисок старт “

Четири страни от Западните Балкани са публични претенденти за участие, само че от години се намират в чакалнята на Европейски Съюз: Северна Македония (2005 г.), Черна гора (2010 г.), Сърбия (2012 г.) и Албания (2014 г.).

" Ние споделяме една и съща история. Споделяме едни и същи ползи, едни и същи полезности и, надълбоко съм уверена, една и съща орис ", съобщи през октомври 2021 година ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. " Европейският съюз не е приключен без Западните Балкани ", увери тя.

Турция, която е претендент за участие от 1999 година, стартира договаряния за участие през 2005 година Но тогавашният френски президент Никола Саркози изрично отхвърли да разисква концепцията за турско участие. Отношенията на Турция с Европейски Съюз се утежниха внезапно от 2016 година насам поради репресиите на президента Реджеп Тайип Ердоган против инакомислещите след несполучливия прелом. През 2019 година Европейски Съюз разгласи, че договарянията са в застой.

Още евентуални претенденти

Други две някогашни югославски републики - Косово и Босна - се преглеждат като евентуални претенденти, само че към момента не дават отговор на критериите за договаряния за присъединение. Към листата на евентуалните претенденти може да се причисли и някогашната руска република Грузия, чийто статут на претендент не е утвърден от Комисията.

През 2009 година Европейски Съюз започва Източно партньорство с Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан, Грузия и Беларус, разменяйки по-тесни стопански и политически връзки в подмяна на промени. Държави като Украйна, чиито европейски упоритости подхраниха две революции от 2004 година насам, видяха в споразуменията стъпка към пълноправно участие, само че съдружникът на Русия Беларус по-късно се отхвърли.

Години на договаряния

Молбата за участие на Украйна, подадена дни след съветското навлизане, се преглежда с невиждана скорост, като членовете на Европейски Съюз се стремят да покажат мощна поддръжка за страната в лицето на съветската експанзия. Но приемането на пълноправно участие е комплициран развой, който нормално лишава няколко години. Докато Финландия беше призната за по-малко от четири години, на трите някогашни руски балтийски страни - Естония, Латвия и Литва - това лиши девет години.

Първият стадий е дадена страна да получи статут на кандидатка. След това членовете на Европейски Съюз би трябвало единомислещо да одобрят започването на публични договаряния (те към момента не са почнали за Албания и Северна Македония). Преговорите обгръщат 35 области от правото на Европейски Съюз, като се стартира от свободното придвижване на артикули, служащи и капитали и се стигне до околната среда, селското стопанство, данъчното облагане и правосъдните системи на страните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР