Европейският съюз категорично се противопоставя на решението на САЩ да

...
Европейският съюз категорично се противопоставя на решението на САЩ да
Коментари Харесай

ЕС скочи срещу възобновяването на екзекуциите в САЩ

Европейският съюз " изрично се опълчва " на решението на Съединени американски щати да възобнови осъществяването на смъртни присъди на федерално ниво след 17 години. Това разгласи представителят на шефа на външната политика на Европейски Съюз, представен от " Франс прес ".

Американското държавно управление реши съвсем преди година да възобнови практиката на федералните изтезания, последната от които беше осъществена през 2003 година
 Върховният съд на Съединени американски щати разреши изтезанията на федерално равнище
Върховният съд на Съединени американски щати разреши изтезанията на федерално равнище

Решението значи, че правосъдното министерство ще може да възобнови изтезанията от идващия месец

Американските съдилища утвърдиха потреблението на пентобарбитал за смъртоносни инжекции през юни, а управляващите насрочиха четири изтезания през юли и август .

" Призоваваме американската администрация да преразгледа това решение и да не продължава с федералните изтезания , които е планувано да стартират на 13 юли ", настоя представителят на Жозеп Борел.

" Това решение опонира на общата наклонност в Съединени американски щати и по света за унищожаване на смъртното наказване, по закон или на процедура ", продължава изказването.

В него се споделя, че Европейски Съюз е изрично срещу смъртното наказване " когато и да е и при всевъзможни условия " и че " ще продължи да работи за всеобщо унищожаване ".

Практиката е " жестока, нечовешка и унизителна, несъвместима с неотменимото право на живот , което не съставлява ефикасна спирачка за престъпно държание и е необратимо ".

Повечето наказателни каузи в Съединени американски щати се преглеждат в щатските съдилища, само че някои се преглеждат от федерални прокурори, като закононарушения от ненавист, някои изключително тежки закононарушения или такива, които се правят във военни уреди или резервати на коренните американци.

През последните 45 години на федерално равнище са екзекутирани единствено трима души , в това число Тимъти Маквей през 2001 година, който е виновен за бомбения атентат в Оклахома Сити, при който починаха 168 души през 1995 година

Според изследвания на публичното мнение поддръжката за смъртното наказване е намаляла през последните години , като е спаднала до към 54 % от 80 % при започване на 1990-те години.

Само няколко щата, основно в южната част на Съединени американски щати, към момента правят изтезания. 22 души са били екзекутирани през 2019 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР