Европейският съюз иска да създаде единен пазар за данни с

...
Европейският съюз иска да създаде единен пазар за данни с
Коментари Харесай

Брюксел иска да създаде "единен пазар за данни", за да изтласка американските гиганти

Европейският съюз желае да сътвори обединен пазар за данни с концепцията да приключи превъзходството на американските софтуерни колоси. Това демонстрира предложение на Еврокомисията, забелязано от организация " Ройтерс ".

В него се акцентира стремежът на Европейски Съюз да разхлаби хватката на " Facebook ", " Google " и " Амазон " върху огромни размери данни и да стане по-конкурентоспособен на китайските компании. " В момента дребен брой огромни софтуерни компании имат голяма част от данните на света. Това е сериозна уязвимост, която пречи на основаните на данни бизнеси да зародят, порастват и основават нововъведения, в това число в Европа, само че пред нас има необятни благоприятни условия ", гласи част от текста.

Целта е да се " сътвори единно европейско пространство за данни, на процедура - обединен пазар за данни ". Средставата за това включват нови правила за трансграничната приложимост на данни, за оперативната им съгласуемост, както и стандарти за производството, климатичните промени, автомобилната промишленост, опазването на здравето, финансовите услуги, селското стопанство и енергетиката.

Предлага се и анулация на разпоредбите за конкуренцията, които пречат на шерването на данни. Също по този начин - основаване на нови правила, които да попречат на огромните онлайн платформи едностранно да постановат условия за достъп до и приложимост на данни или да се възползват непропорционално доста от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР