“Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани

...
“Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани
Коментари Харесай

Захариева: Да покажем, че сме част от европейското семейство

“Европейският съюз желае да поддържа шестте страни от Западните Балкани с съответни планове. Нашето предпочитание е по време на Срещата на върха в София през май освен да ви окажем политическа поддръжка, само че и да се разберем за съответни начинания.

Колеги, имаме огромен късмет, дано да покажем на всички страни членки, че нашият избор да сме част от европейското семейство, не е единствено на думи. Нека да покажем, че сме подготвени с плановете, защото към този момент имаме финансиране.”

С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към сътрудниците си, външните министри от страните от Западните Балкани, които към момента не са се включили към Европейския съюз.

На конгрес в Сараево се събраха първите дипломати на Албания - Дитмир Бушати, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Косово - Беджет Пацоли, на Република Македония - Никола Димитров, на Сърбия - Ивица Дачич, и на Черна гора - Сърджан Дърманович. Министрите разискаха освен политическата интеграция на района в Европейския съюз, само че опциите за съгласуваност, които да се финансират по разнообразни стратегии.

В изявлението си на форума министър Захариева напомни, че в Триест на форума на Берлинския развой предходната година, на която участва и българският министър-председател Бойко Борисов, бе решено да бъдат отпуснати 500 милиона евро по седем стратегии за инфраструктурна съгласуваност на Балканите, 194 милиона евро от които са от Европейския съюз, а останалите ще бъдат предоставени под формата на кредитни линии от Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), както и от национално съфинансиране.

На капиталовия конгрес през февруари т.г. в Лондон, на който участваха водачите на шестте страни и премиера Борисов, бяха отпуснати разпределени 800 милиона евро за съответни планове, като все още единствено вложенията на Европейска банка за възстановяване и развитие в района надвишават към този момент 10 милиарда евро.

Европейската комисия съумя да притегли 48 милиона евро в допълнение финансиране по програмата за развиване на нововъведенията и предприемачеството в Западните Балкани, която се чака да генерира близо 250 милиона евро доходи за фирмите от района.

Надявам се идната среща на високо равнище за Западните Балкани след тази в София през май т.г. да не е след 15 година, уповавам се такива срещи да се провеждат на две години - сподели Захариева в приветствието си към външните министри.

Вярвам, че Република Македония и Албания са подготвени да стартират договаряния за участие и се надявам те да стартират по време на нашето председателство. Работим със Сърбия и Черна гора за напредъка по преговорните глави. Нашето място е в европейското семейство, уточни още тя.

Кристиян Даниелсон, общоприет шеф на Генерална дирекция “Разширяване” на Европейска комисия, както и шестте външни министри особено подчертаха “активното Българско председателство”, което е върнало тематиката за Западните Балкани след 15 години още веднъж в дневния ред на Европейски Съюз.

По-рано денем Захариева и водената от нея делегация се срещна с сътрудника си от Босна и Херцеговина Игор Църнадак. Тя го поздрави, че страната му съумя да връчи на Европейската комисия отговорите на въпросника с 3242 питания, който е първата забележителна крачка към европейската интеграция на страната.

“Мисля, че Стратегията за Западните Балкани, показана от Европейска комисия, е доста позитивна. Уверявам ви, че и първите реакции от страните членки бяха много окуражителни”, добави Екатерина Захариева. Тя посочи и знаковата обиколка на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в страните от Западните Балкани.

“Знам какъв брой мъчно ви е било да отговорите на въпросника, само че напъните си заслужават”, сподели българският външен министър.

“С контракта с Република Македония дадохте неповторим положителен образец на целия район по какъв начин може да се вземат решение отворените въпроси. А присъединяване на премиера Борисов в Скопие за почитането на паметта на депортираните евреи в лагерите на гибелта сподели, че този контракт не е единствено на хартия “, сподели министър Църнадак. Захариева поддържа думите му с обстоятелството, че след подписването на контракта стокообменът сред двете страни се усили с 11%, а туристите – с 10%.

В края на срещата министрите на външните работи на шестте страни от Западните Балкани одобриха обща декларация, в която благодарят на вицепремиера Захариева, на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на Европейската комисия, на английското държавно управление и на организационния комитет на срещата на Берлинския развой в Лондон през юли за техния принос за интеграцията на района.

“Приветстваме позитивното политическо обръщение на Европейския съюз и даването на открита вероятност, с цел да се придвижим напред по своя път на база на личните си заслуги. Оставаме решени да продължим да ускоряваме районното сътрудничество”, се споделя в документа.

“Това е първата среща на външни министри на Западните Балкани, на която България е поканена. Всички, в това число представителите на Европейска комисия, благодариха на България, че е върнала фокуса върху района и неговата вероятност, и че в този момент е пристигнал моментът да реализираме съответни неща. Не единствено ни би трябвало политическа ангажираност, само че и съответни планове, които хората да усетят, да пипнат, да видят. Пътищата водят и до непосредственост сред хората”, заключи Екатерина Захариева усещанията си от срещата в Сараево пред българските медии на форума.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР