Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани

...
Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани
Коментари Харесай

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Нека покажем, че сме част от европейското семейство

Европейският съюз желае да поддържа шестте страни от Западните Балкани с съответни планове. Нашето предпочитание е по време на Срещата на върха в София през май освен да ви окажем политическа поддръжка, само че и да се разберем за съответни начинания. Колеги, имаме огромен късмет, дано да покажем на всички страни членки, че нашият избор да сме част от европейското семейство, не е единствено на думи.

Нека да покажем, че сме подготвени с плановете, защото към този момент имаме финансиране. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна... към профила се обърна към сътрудниците си, външните министри от страните от Западните Балкани, които към момента не са се включили към Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

На конгрес в Сараево се събраха първите дипломати на Албания - Дитмир Бушати, на Босна и Херцеговина - Игор Църнадак, на Косово - Беджет Пацоли, на Република Македония - Никола Димитров, на Сърбия - Ивица Дачич, и на Черна гора - Сърджан Дърманович. Министрите разискаха освен политическата интеграция на района в Европейския съюз, само че опциите за съгласуваност, които да се финансират по разнообразни стратегии.

В изявлението си на форума министър Захариева напомни, че в Триест на форума на Берлинския развой предходната година, на която участва и българският министър-председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила, бе решено да бъдат отпуснати 500 милиона евро по седем стратегии за инфраструктурна съгласуваност на Балканите, 194 милиона евро от които са от Европейския съюз, а останалите ще бъдат предоставени под формата на кредитни линии от Европейската капиталова банка, Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), както и от национално съфинансиране.

На капиталовия конгрес през февруари т.г. в Лондон, на който участваха водачите на шестте страни и премиера Борисов, бяха отпуснати разпределени 800 милиона евро за съответни планове, като все още единствено вложенията на Европейска банка за възстановяване и развитие в района надвишават към този момент 10 милиарда евро.

Европейската комисия съумя да притегли 48 милиона евро в допълнение финансиране по програмата за развиване на нововъведенията и предприемачеството в Западните Балкани, която се чака да генерира близо 250 милиона евро доходи за фирмите от района.

“Надявам се идната среща на високо равнище за Западните Балкани след тази в София през май т.г. да не е след 15 година, уповавам се такива срещи да се провеждат на две години - сподели Захариева в приветствието си към външните министри. - Вярвам, че Република Македония и Албания са подготвени да стартират договаряния за участие и се надявам те да стартират по време на нашето председателство. Работим със Сърбия и Черна гора за напредъка по преговорните глави. Нашето място е в европейското семейство.”

Кристиян Даниелсон, общоприет шеф на Генерална дирекция “Разширяване” на Европейска комисия, както и шестте външни министри особено подчертаха “активното Българско председателство”, което е върнало тематиката за Западните Балкани след 15 години още веднъж в дневния ред на Европейски Съюз.

По-рано денем Захариева и водената от нея делегация се срещна с сътрудника си от Босна и Херцеговина Игор Църнадак. Тя го поздрави, че страната му съумя да връчи на Европейската комисия отговорите на въпросника с 3242 питания, който е първата забележителна крачка към европейската интеграция на страната.

“Мисля, че Стратегията за Западните Балкани, показана от Европейска комисия, е доста позитивна. Уверявам ви, че и първите реакции от страните членки бяха много окуражителни”, добави Екатерина Захариева. Тя посочи и знаковата обиколка на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила в страните от Западните Балкани.

“Знам какъв брой мъчно ви е било да отговорите на въпросника, само че напъните си заслужават”, сподели българският външен министър.

“С контракта с Република Македония дадохте неповторим положителен образец на целия район по какъв начин може да се вземат решение отворените въпроси. А присъединяване на премиера Борисов в Скопие за почитането на паметта на депортираните евреи в лагерите на гибелта сподели, че този контракт не е единствено на хартия “, сподели министър Църнадак. Захариева поддържа думите му с обстоятелството, че след подписването на контракта стокообменът сред двете страни се усили с 11%, а туристите – с 10%.

В края на срещата министрите на външните работи на шестте страни от Западните Балкани одобриха обща декларация, в която благодарят на вицепремиера Захариева, на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, на Европейската комисия, на английското държавно управление и на организационния комитет на срещата на Берлинския развой в Лондон през юли за техния принос за интеграцията на района.

“Приветстваме позитивното политическо обръщение на Европейския съюз и даването на открита вероятност, с цел да се придвижим напред по своя път на база на личните си заслуги. Оставаме решени да продължим да ускоряваме районното сътрудничество”, се споделя в документа.

“Това е първата среща на външни министри на Западните Балкани, на която България е поканена. Всички, в това число представителите на Европейска комисия, благодариха на България, че е върнала фокуса върху района и неговата вероятност, и че в този момент е пристигнал моментът да реализираме съответни неща. Не единствено ни би трябвало политическа ангажираност, само че и съответни планове, които хората да усетят, да пипнат, да видят.

Пътищата водят и до непосредственост сред хората”, заключи Екатерина Захариева усещанията си от срещата в Сараево пред българските медии на форума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР