Европейският съюз и САЩ се споразумяха заедно да намалят глобалните

...
Европейският съюз и САЩ се споразумяха заедно да намалят глобалните
Коментари Харесай

ЕС и САЩ ще намалят с 30% емисиите на метан през десетилетието

Европейският съюз и Съединени американски щати се споразумяха дружно да понижат световните излъчвания на метан с съвсем една трета през идващото десетилетие, което климатичните специалисти приветстваха като една от най-значимите стъпки към осъществяването на Парижкото съглашение, съобщи „ Гардиън “.

Обещанието на двете сили пристигна, откакто генералният шеф на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести за „ висок риск от неуспех “ на значимите договаряния на Организация на обединените нации за климата, които са планувани за ноември.

Метанът е мощен парников газ, към 80 пъти по-ефективен при задържането на топлота в атмосферата в сравнение с въглеродния диоксид, а излъчванията се усилват през последните години. Производството на месо, природен газ и някои форми на земеделието са измежду главните източници.

Пактът сред Европейски Съюз и Съединени американски щати си слага за цел да понижи с най-малко 30% световните излъчвания на метан въз основа на равнищата през 2020 година до края на десетилетието. Ако това бъде признато по целия свят, това ще понижи световното стопляне с 0.2 градуса по Целзий до 2040 година. Сега планетата е с към 1.2 градуса по-гореща, в сравнение с от прединдустриалните времена.

Англия към този момент разгласи, че ще се причисли към обособения алианс, когато се отвори за повече участници на Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата в Глазгоу.

„ Светът е на пагубен път към стопляне от 2.7 градуса… Нуждаем се от повече упоритости във връзка с финансирането, акомодацията и съкращаването на излъчванията “, предизвести към този момент Гутериш. В отчет, оповестен от Организация на обединените нации този месец, стана ясно, че актуалните обещания за излъчванията от националните държавни управления ще доведат до нарастване с 16% на излъчванията през 2030 година спрямо равнищата от 2010 година, до момента в който учените предизвестяват, че излъчванията би трябвало да спаднат с 45% през този интервал, с цел да останат в рамките заложените 1.5 градуса по силата на Парижкото съглашение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР