Европейският съюз и някои страни членки ще предоставят заедно на

...
Европейският съюз и някои страни членки ще предоставят заедно на
Коментари Харесай

ЕС ще предостави на Африка над 1 милиард евро

Европейският съюз и някои страни членки ще дават дружно на Африка над 1 милиард евро, с цел да ѝ оказват помощ да се приспособи към климатичните промени, съобщи през днешния ден заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, представен от Франс прес.

" Заедно Европейски Съюз и четири остарели членки - Франция, Германия, Нидерландия и Дания - ще провиснал над 1 милиард евро, с цел да подкрепят за акомодацията в Африка ", разгласи той на климатичната конференция КОП27 в Египет.

Очаква се тази самодейност да задейства нови и към този момент съществуващи стратегии за акомодация, посочи в официално съобщение Европейска комисия, без да конкретизира какъв е делът на новите стратегии.

Обещаните средства ще се употребяват за събирането на данни за климатичните опасности, за насърчаване на системите за ранно предизвестие на популацията при непосредствена заплаха от злополучие и ще оказват помощ за ангажиране на финансовия бранш, в това число частния, с въпроса за климата. Освен това те ще подсилят механизмите за обезпечаване против неизбежни опасности, разясни Тимерманс.

Част от тези средства ще бъдат предопределени за към този момент понесените от континента загуби и вреди, сподели той. Финансирането на " загубите и вредите ", претърпени от южните страни вследствие на световното стопляне, е един от въпросите, които провокират различия на климатичната конференция.

Европейският съюз заяви, че 60 милиона евро ще бъдат заделени особено за тези вреди.

В друго изказване Тимерманс отхвърли предлагането на групата Г77+Китай, която съставлява над 130 страни с бързоразвиваща се стопанска система и небогати страни, за основаване по време на КОП27 на специфичен фонд за компенсиране на вредите.

Тимерманс уточни, че Европейски Съюз ще направи лично предложение, като самичък предложи договарянията за финансиране на тези " загуби и вреди " да завършат в границите на година и настоя Китай да се включи във финансирането.

Предложението на Г77+Китай " изхожда от обстановката отпреди 30 години, а не от тази през днешния ден, и в случай че замразим нещата на нивото от 1992 година, то страните, които през днешния ден разполагат с големи финансови средства, които имаха доста сериозен напредък, биха били освободени от задължението да вземат участие в подпомагането на най-уязвимите. Намирам това за неприемливо ", съобщи пред публицисти той.

" Всички би трябвало да са в системата въз основа на актуалната си позиция ", настоя заместник-председателят на Европейска комисия.

Докато " медиаторите " по този " бодлив " въпрос предложиха рамка за договаряния до 2024 година, Тимерманс предложи договарянията да приключат през 2023 година, на идната интернационална климатична конференция, като не изключи опцията за основаване на специфичен фонд в дълготраен проект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР