Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Гърция и Македония.Генералния

...
Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Гърция и Македония.Генералния
Коментари Харесай

ЕС и НАТО приветстваха споразумението между Гърция и Македония

Европейският съюз и НАТО приветстваха съглашението сред Гърция и Македония.

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че това ще сложи Скопие на пътя към участието в НАТО и ще помогне за укрепването на мира и стабилността на Западните Балкани. Той прикани Македония и Гърция бързо да завършват съглашението.

В „ Туитър “ ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск насочи откровени поздравления към министър председателите Ципрас и Заев. " Благодарение на вас невъзможното става допустимо “, написа Туск.

Първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини дефинира постигнатото съглашение за името на Македония като „ историческо, което ще помогне за трансформацията на цяла Югоизточна Европа “. Тя прикани страните в Европейски Съюз да одобрят начало на договаряния за участие с Македония.

Посредникът на Организация на обединените нации Матю Нимиц в договарянията за името на Македония изрази убеденост, че това съглашение ще докара до интервал на засилени връзки сред двете прилежащи страни и изключително сред техните нации.

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан дефинира постигнатото съглашение сред Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка като „ историческо и доста самоуверено достижение. То ще донесе изгоди както на двете страни, по този начин и на целия район, счита Хан.

Партията на европейските социалисти горещо приветства съглашението сред министър председателите Ципрас и Заев, се споделя в изказване на ПЕС. Лидерът Сергей Станишев го дефинира като „ победа за демокрацията и стабилността на Балканите “.

Лидерът на евролибералите Ги Верховстадт поздрави двамата министър председатели за това, че сложиха последна един дълъг спор “. „ Това е европейско достижение, което всички би трябвало да ценим и пазим “, споделя Верховстадт. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР