Европейският съюз и две от неговите страни членки - Литва

...
Европейският съюз и две от неговите страни членки - Литва
Коментари Харесай

Украйна подписа споразумения за сигурност с ЕС, Литва и Естония

Европейският съюз и две от неговите страни членки - Литва и Естония, подписаха с украинския президент Володимир Зеленски, оповестява " Ройтерс ".

Това се случи на среща на върха в Брюксел.

Споразумението с Европейски Съюз излага уговорката на блока да оказва помощ на Украйна в девет области на политиката за сигурност и защита, измежду които доставки на оръжия, военно образование, съдействие в отбранителната промишленост и разминиране.

Пактът - дружно с документите, подписани с Литва и Естония - има за цел да добави други сходни съглашения, подписани сред Украйна и нейните съдружници, до момента в който тя продължава битката си против съветската инвазия.

Някои страни, измежду които Съединените щати, Англия, Франция и Германия, към този момент са сключили такива контракти с Киев.
 Съединени американски щати и Украйна подписаха 10-годишно съглашение за сигурност като стъпка към НАТО
Съединени американски щати и Украйна подписаха 10-годишно съглашение за сигурност като стъпка към НАТО

В коридорите на срещата на върха на Г-7 в Италия

Длъжностни лица прецизират, че споразуменията не са същите като пакта за взаимна защита сред страните от НАТО, само че са задължения за даване на Украйна на оръжия и друга помощ за подсилване на личната ѝ сигурност и въздържане на бъдещо навлизане.

Украинският президент Володимир Зеленски акцентира, че съглашението за сигурност ще приближи двете страни до тяхната " историческа цел за мир и разцвет в нашия общ европейски дом ".

" Това съглашение ще закрепи уговорката на всички 27 страни членки да дават на Украйна необятна поддръжка, без значение от всевъзможни вътрешни институционални промени ", написа той в обществената мрежа Х преди срещата в Брюксел.

Във вторник Европейски Съюз разгласи началото на за присъединение към блока - две години, откакто разкъсваната от война страна беше утвърдена за претендент за участие.
 Киев подписва още 7 съглашения за сигурност
Киев подписва още 7 съглашения за сигурност

Включително със САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР