Европейският съюз финализира решение за прогресивно спиране на покупките на

...
Европейският съюз финализира решение за прогресивно спиране на покупките на
Коментари Харесай

ЕС финализира решение за прогресивно спиране на купуването на петрол от Русия

Европейският съюз завърши решение за прогресивно прекъсване на покупките на нефт и петролни артикули от Русия, с цел да я накаже за нейната война в Украйна. Европейски Съюз ще разгласи идната седмица график и нови ограничения, обявиха няколко европейски източници, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Има политическа воля да бъде прекратено пазаруването на нефт от Русия и ние ще имаме идната седмица ограничения и решение по отношение на прогресивно евакуиране ", съобщи европейски представител.

Европейската комисия се чака да сложи на масата на договарянията предложение за ембарго с временен интервал до края на годината, съобщи различен европейски посланик.

Решението не е елементарно за използване поради две компликации - две страни - Унгария и Словакия, зависят от съветски петролопроводи. Те нямат изход на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят други възможности. Освен това европейските решения не би трябвало да доведат до световен скок в цените на петрола, което ще е контрапродуктивно. Европейска комисия е водила през уикенда полемики със страните членки, които са най-засегнати от сходна мярка, както и със Съединени американски щати, с Международната организация за сила, с цел да завърши предлагането си пред 27-те. Въвеждането на ембарго върху съветския нефт би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки.

Утре по време на среща на министрите на енергетиката на страните членки в Брюксел е планувана първа полемика по въпроса, само че не се чака никакво решение, тъй като Европейска комисия към момента не е показала предложенията си за нови наказания против Русия. Шести пакет от европейски ограничения, подготвяни от Европейска комисия, ще вземат на прицел петролния бранш на Русия, а съветската банка " Сбербанк ", която съставлява 37 % от пазара, ще бъде изключена от системата Суифт, споделят дипломатически източници.

Русия изнася две трети от петрола си в Европейски Съюз. През 2021 година тя е доставила 30 % от суровия нефт и 15 % от петролните артикули, купувани от Европейски Съюз. За вноса на съветски нефт се заплаща от Европейски Съюз 80 милиарда евро, до момента в който за природен газ Европейски Съюз заплаща 20 милиарда евро, съобщи в средата на април посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Основните вносители на изкопаеми горива от Русия - газ, недопечен нефт, петролни артикули и въглища - са Германия, Италия, Нидерландия и Франция. Ембаргото върху въглищата бе решено на 7 април и ще влезе в действие при започване на август.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР