Европейският съюз (ЕС) ще стартира нова платформа за противодействие на

...
Европейският съюз (ЕС) ще стартира нова платформа за противодействие на
Коментари Харесай

ЕС въвежда нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай

Европейският съюз (ЕС) ще започва нова платформа за противопоставяне на дезинформацията от Русия и Китай. Това стана ясно от тирада на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейската работа за външна активност във вторник.

Новината идва на фона на продължаващата пдопагандна акция на Кремъл във връзка с войната в Украйна.

Новият „ Център за шерване на разбор и информация “ ще " ускори реакциите ни и ще ни разреши да защитим по-добре нашите демокрации ", сподели Борел. Платформата ще бъде децентрализирана и ще служи за продан в действително време с неправителствени организации, институции и организации за киберсигурност, написа Политико.

По думите на Борел, Европейски Съюз е събрал доказателства за 15 000 случая на дезинформация от Русия от 2015 година насам. Година по-рано Русия анексира украинския полуостров Крим. Доказателствата са показани в платформата за инспекция на обстоятелствата.

Борел разгласи и публикуването на първия по рода си за непознати осведомителни операции и закани за интервенция. Той е от февруари и изследва ресурсите, които Русия е мобилизирала за разпространяването на дезинформационните си акции, както и новата вълна от пропагандни техники, които употребява. Сред тях е произвеждането на подправени уеб сайтове, които се показват като достоверни медии.

Докладът алармира и за “тревожното съдействие ” сред Русия и Китай в тези процеси.

Инвазията на Русия в Украйна продължава да бъде най-уязвимата за пропагандни разкази тематика съгласно Борел. “Тази война не се води единствено от бойците на бойното поле. Тя се организира и в осведомителното пространство ”, сподели той. “От години Русия влага в дезинформация и манипулиране на информацията като промишленост. ”

През 2022 година Мета благодарение на немски публицисти огромна мрежа от подправени уеб сайтове с проруско пропагандно наличие, която е била дейна в продължение на месеци след началото на войната.

България и Европейският съюз редица съветски държавни медии в опит да органичат съветската агитация и дезинформация.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР