Европейският съюз (ЕС) ще спре част от обучението си на

...
Европейският съюз (ЕС) ще спре част от обучението си на
Коментари Харесай

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и Вагнер

Европейският съюз (ЕС) ще спре част от образованието си на въоръжените сили на Мали. Това заяви сподели в понеделник висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. Той се позовавайки на неналичието на гаранции от управляващите в Мали, че съветските военни реализатори няма да се намесват в работата.

Решението евентуално ще добави интернационална угриженост по отношение на дълголетието на мироопазващата задача на Организация на обединените нации (MINUSMA) и задачите на Европейския съюз EUTM и EUCAP, откакто Франция и нейните съдружници започнаха да се изтеглят от Мали по-рано тази година.

" Решихме да спрем, да спрем избрани формирования от нашата подготвителна задача в Мали, фокусирани върху подразделенията на въоръжените сили на малийската национална армия ", сподели Борел на конференция след среща на външните министри на Европейски Съюз.
 Войски на Русия ситуирани в Мали след изтеглянето на Франция
Войски на Русия ситуирани в Мали след изтеглянето на Франция

Не е ясно какъв брой бойци са изпратени в Тимбукту

" Няма задоволително гаранции за сигурност от малийските управляващи за ненамесата на добре познатата формация Вагнер ", сподели Борел, макар че отхвърли, че Европейски Съюз напуща страната.

Преходното държавно управление на Мали, което пое властта посредством боен прелом през 2020 година, се бори с ислямистки бойци и притегли помощта на частни военни реализатори, принадлежащи към съветската формация " Вагнер ".

Борел съобщи, че " Вагнер ", която към този момент е под глобите на Европейски Съюз, упрекната в нарушение на правата на индивида, евентуално е виновна за убийството на цивилни по време на военна интервенция в централен град на Мали в края на март.
 Европейски Съюз глоби съветската военна компания
Европейски Съюз глоби съветската военна компания " Вагнер "

Заради активността ѝ в Сирия, Либия и Украйна

Русия отхвърля каквито и да било непозволени дейности в Мали или в която и да е друга страна, където работи " Вагнер ". Президентът Владимир Путин сподели, че имат право да работят и да преследват своите ползи на всички места по света, стига да не нарушават съветското законодателство. И Мали, и Русия по-рано обявиха, че " Вагнер " не е формирана от наемници, а обучители, помагащи на локалните войски с съоръжение, закупено от Русия.

Припомняме, че по-рано през днешния ден със мощ и да разшири военната помощ за страната. Коментарът му беше изработен в отговор на въпрос дали е подготвен да удостовери изказването си, направено в Киев, че войната в Украйна " би трябвало да бъде извоювана на бойното поле ".

Борел означи, че на идната среща ще бъде разисквано разширението на помощта за Украйна.

Според него напрежението в Донбас ще пораства през идващите дни. Той обаче съобщи, че визитите в украинската столица Киев към този момент не съставляват проблем.
 Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се трансформират
Лавров скандализиран от думите на Борел: Правилата на играта се трансформират

Европейски Съюз се трансформира в някаква групова военна конструкция

Изявленията на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел по отношение на Украйна доста трансформират разпоредбите на играта . Това декларира съветският външен министър Сергей Лавров в коментар.

Лавров е засегнат от изявлението на фона на тази невиждана експанзия.

" Това, несъмнено, е скандално изказване ", декларира Сергей Лавров и дава обещание след разбор, да има и формален отговор от страна на ведомството, което оглавява.

Лавров подсети, че Европейски Съюз в никакъв случай до момента не е работил като военна организация, а за пръв път в историята Германия е отделила 100 милиарда евро " за увеличение на военните си сили ", което също, както е уверен министърът, " е качествена смяна ". Също по този начин е и знак за създаване на някаква групова военна конструкция.
 Русия твърди, че е унищожила С-300, предоставени на Украйна от европейска страна
Русия твърди, че е унищожила С-300, предоставени на Украйна от европейска страна

Русия не показва европейската страна, доставила системите С-300
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР