Европейският съюз (ЕС) се надява да внася най-малко 17 милиарда

...
Европейският съюз (ЕС) се надява да внася най-малко 17 милиарда
Коментари Харесай

ЕС очаква да подпише споразумение за внос на газ от Египет и Израел

Европейският съюз (ЕС) се надява да внася минимум 17 милиарда кубични метра природен газ след сключването на тристранно съглашение с Египет и Израел, съобщи комисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи в изявление за в. " Ал Ахрам ". Очаква се документът да бъде подписан при визитата на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в Кайро в средата на юни. Визитата ще съвпадне с министерската среща на страните от Източносредиземноморския газов конгрес, в който вземат участие Египет и Израел.

" Това ще ни изведе на изцяло ново равнище на партньорство, като Египет ще се трансформира в благонадежден и дълготраен снабдител на сила за общността, " посочи Вархеи, който посети Кайро и се срещна с държавни водачи, в това число с президента Абдел Фатах ас Сиси.

Споразумението планува доставка на израелски газ след втечняването му в египетските съоръжения " Едко " и " Дамиета ", които са единствените по рода си уреди в Източното Средиземноморие. Северноафриканската страна към този момент има съглашения с Израел и Кипър за импорт на газ, който да бъде втечняван и реекспортиран.

През последните години в Египет бяха открити редица петролни и газови залежи, измежду които солидното газово поле " Зохр " в Средиземно море. Страната реализира самодостатъчност във връзка с потребностите си от синьо гориво в края на 2018 година и има за цел да се трансформира в районен енергиен център.

Египет разполага и с остатък от електричество от над 25 %. През октомври държавното управление подписа тристранно съглашение с Гърция и Кипър за свързване на електропреносните мрежи.

Европейски Съюз и Египет си сътрудничат и в региона на продоволствената сигурност. Блокът дава 75 милиона евро за увеличение на потенциала за предпазване на пшеница в северноафриканската страна и 25 милиона евро за подкрепяне на дребни и междинни аграрни стопанства, уточни еврокомисарят. Финансирането е част от оповестения към този момент пакет от 225 милиона евро за страните от Северна Африка, предопределени за справяне с рисковете от продоволствена рецесия.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР