Европейският съюз (ЕС) осъжда цензурата в Русия и репресиите срещу

...
Европейският съюз (ЕС) осъжда цензурата в Русия и репресиите срещу
Коментари Харесай

Европейската комисия осъди репресиите на Русия срещу медии заради Христо Грозев

Европейският съюз (ЕС) осъжда цензурата в Русия и репресиите против съветски и задгранични публицисти и самостоятелни медии от страна на Москва. Това сподели във вторник говорителka на Европейската комисия във връзка оповестяването за търсене от съветските управляващи на Христо Грозев от проверяващия уебсайт Bellingcat. Коментарът беше в отговор на въпрос на Клуб Z.

Грозев беше от Русия на 26 декември. В известие на Министерството на вътрешните работи на Русия се споделя, че той е търсен за нарушение на " член от Наказателния кодекс на Руската федерация ", като към момента не е ясно какви тъкмо са хипотетичните нарушавания.

" Припомняме на Русия, че правото на информация е залегнало в интернационалните документи, по които Москва е страна ", сподели говорителката. Тя напомни, че Европейски Съюз осъжда дейностите на Русия против самостоятелните съветски медии и блокирането на достъпа до задгранични уеб сайтове

" Руските управляващи желаят да лишат съветските жители от самостоятелни източници на информация за войната, която започнаха против Украйна и зверствата, осъществявани от съветските сили ", добави тя.

След като стартира непредизвикана военна инвазия в Украйна, Русия вкара санкции за разпространение на информация за войната, която се разграничава от формалната версия на управляващите. Това стана причина доста самостоятелни съветски и задгранични медии да изоставен Русия, означи представителят.

Христо Грозев от Русия поради свое следствие, което разкрива секретна група, която програмира задачите на съветските ракети в Украйна.

Според Грозев може да се схване от съветските управляващи като нарушаване на признатия по-рано тази година от Москва закон против дезинформацията по време на война.

О е, че оповестяването за търсене на Христо Грозев е опит за заплашване на български жител и е ориентирано против свободата на словото и медиите. Позицията на служебния министър председател Гълъб Донев и на Министерството на външните работи беше оповестена едвам 4 дни откакто стана ясно за издирването на Грозев.

Министерството на външните работи на България в страната Елеонора Митрофанова за пояснение. На срещата зам.-министърът Костадин Коджабашев изрази митинг против решението на Москва.

Миналата седмица Грозев сподели, че уеб сайтът Bellingcat е привлякъл вниманието на съветските управляващи още преди войната с следствията си за отравянето на опозициония водач Алексей Навални. Разследване на Грозев потвърди присъединяване на съветската ФСБ, а документалният му филм " Навални " с историята на следствието му попадна в листата за премиите Оскар.

Грозев водеше екипа, който проверява отравянето с Новичок във Англия на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му. С него Грозев завоюва голям брой европейски награди за публицистика.

От началото на 2022 година Грозев е шеф и ръководител на борда на основания в Нидерландия проверяващ уебсайт. Сайтът се занимава с разбор на данни. Той е учреден през 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс.

Bellingcat получиха международна популярност с следствието си за свалянето на " полет MH17 " с маршрут от Амстердам до Куала Лумпур. Самолетът беше свален през 2014 година над Донбас, а публицистите от Bellingcat потвърдиха, че установките, с които е бил свален самолетът, са съветски. При рухването починаха 298 души.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР