Европейският съюз (ЕС) оказва натиск върху други големи замърсители да

...
Европейският съюз (ЕС) оказва натиск върху други големи замърсители да
Коментари Харесай

ЕС настоява големи замърсители като САЩ, Китай и Индия да намалят по-бързо емисиите

Европейският съюз (ЕС) оказва напън върху други огромни замърсители да понижат по-бързо излъчванията на парникови газове, защото е изправен пред вътрешна битка за личните си цели в региона на климата. Високопоставени чиновници в Брюксел обявиха пред Financial Times, че желаят огромните стопански системи като Китай, Индия и Съединени американски щати да споделят тежестта, защото европейските консуматори и индустрията стартират да се двоумят за разноските, свързани с нужната екологична смяна в енергийната система. Най-големите замърсители в света през днешния ден са Съединени американски щати, Китай и Индия, следвани компактно от Европейски Съюз.По данни на Европейската комисия делът на блока в международните излъчвания на парникови газове е намалял от 16.8% през 1990 година до 7.3% през 2021 година Европейски Съюз понижи излъчванията с към една трета основно заради намаляване на каузи на мръсните въглища в електроенергийния микс, до момента в който делът на Китай и Индия набъбна с увеличението на енергийните потребности.

Европейският съюз (ЕС) оказва напън върху други огромни замърсители да понижат по-бързо излъчванията на парникови газове, защото е изправен пред вътрешна битка за личните си цели в региона на климата. Високопоставени чиновници в Брюксел обявиха пред Financial Times, че желаят огромните стопански системи като Китай, Индия и Съединени американски щати да споделят тежестта, защото европейските консуматори и индустрията стартират да се двоумят за разноските, свързани с нужната екологична смяна в енергийната система. Най-големите замърсители в света през днешния ден са Съединени американски щати, Китай и Индия, следвани компактно от Европейски Съюз.

По данни на Европейската комисия делът на блока в международните излъчвания на парникови газове е намалял от 16.8% през 1990 година до 7.3% през 2021 година Европейски Съюз понижи излъчванията с към една трета основно заради намаляване на каузи на мръсните въглища в електроенергийния микс, до момента в който делът на Китай и Индия набъбна с увеличението на енергийните потребности.

Дискусии в Европейски Съюз
В Европейски Съюз има вътрешни полемики по отношение на задачата за понижаване на световните излъчвания, сложена за 2040 година, като някои страни желаят съюзът да се стреми към по-голямо и бързо понижение на излъчвания, до момента в който други опонират на предлагането. Освен неналичието на консенсус в допълнение напрежение върху страните членки оказват и растящите геополитически спорове за климатичните политики и повишеното терзание от световното стопляне, подбудено от промените във времето.
Реклама
За да се реализира задачата от Париж - световната температура да се повиши единствено с 1.5С над равнищата преди индустриализацията - международните излъчвания на парников газ би трябвало да паднат с 43% до 2030 година За момента светът продължава да върви към повишаване сред 2.4 и 2.6 градуса по Целзий до 2100 година съгласно Природната стратегия на Организация на обединените нации.

След срещата в Брюксел на министри от страните в групата Г-20, американският делегат за климата Джон Кери възобнови диалозите с Китай. Събирането на дипломатите беше за да се откри дневният ред за Конференцията на Организация на обединените нации за промените на климата [СОР28], която ще се организира в Обединените арабски емирства този декември.

Европейски Съюз е поел уговорката да преполови парниковите си излъчвания до 2030 година и да доближи чиста нула до 2050 година, употребявайки задачата сложена за 2040 година като основен миг.

Европейските страни изготвят вид на текст преди срещата в COP28, в който написа, че съюзът ще поеме отговорност да понижи излъчванията си от 55% до 57%, само че документът може да претърпи промени преди срещата. Европейски дипломати от Европейски Съюз обявиха, че се водят " сложни полемики " по отношение на задачата, като Полша и Румъния са измежду страните от блока, които се опълчват на нарастването.
Реклама
Други са за по-бързи дейности. Дженифър Морган, специфичен делегат на Германия по въпросите на политиката в региона на климата, съобщи, че задачата не би трябвало да бъде " просто число - тя би трябвало да бъде мотор на модернизацията и устойчивостта на нашите компании и общности ". Това мнение беше споделено от няколко министри на околната среда на Европейски Съюз, които разискаха напредъка по въпросите на изменението на климата в Испания предходната седмица.

Законодателите се притесняват, че ответната реакция против " зеления " преход може да нарасне, защото индустрията на Европейски Съюз е притисната от американските съперници с по-ниски цени на силата и дотации по Закона за понижаване на инфлацията, както и от преобладаващата роля на Китай във веригата за доставки на " зелени " технологии.

" Ако накараме Китай да се ангажира с високи цели за понижаване на излъчванията, това ще даде пространство на Европейски Съюз ", сподели един от чиновниците на Европейски Съюз.

Наскоро Брюксел предизвести, че без висока цел " Европейски Съюз ще бъде изложен на риска да не реализира вътрешната си цел за климата за 2050 година и евентуално ще подкопае потенциала си да подтиква дейностите в региона на климата на интернационално ниво ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР