Европейският съюз (ЕС) е заменил повече от 10 процента от

...
Европейският съюз (ЕС) е заменил повече от 10 процента от
Коментари Харесай

Делът на руското гориво в общия внос на газ в Европа се е увеличил до 15%


Европейският съюз (ЕС) е заменил повече от 10 % от доставките на газ по съветски тръбопроводи. Това заяви Reuters, като се базира на данни на евростатистиката и на Kpler.

Енергийните доставки от Русия бяха сменени с доставки на полутечен природен газ (LNG). Така делът на тръбопроводния газ понижа от 37 на 8,7 % след началото на спецоперацията, а делът на съветското гориво в общия импорт на газ в Европа се усили до 15 %.

Според източници нарастването на покупките на съветско гориво се изяснява с отстъпки. През 2023 година доставките на LNG за пристанищата на Европейски Съюз са се нараснали с 37,7 % по отношение на 2021 година и възлизат на 15,6 милиона тона. Испания, която преди този момент не е купувала газ от Русия, стана най-големият реекспортьор на съветски доставки по море. През март тази страна е закупила гориво от Русия на стойност 274 милиона евро, което е 1,7 пъти повече от декември. Тези числа не включват доставките на съветски газ през пристанищата на Белгия, Франция, Испания и Холандия - горивото в тях, преди да бъде изпратено по тръбопроводи или натоварено на други кораби, „ губи съветската си маркировка, което може да изплаши купувачите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР