Европейският съюз (ЕС) е готов да предложи и забрана на

...
Европейският съюз (ЕС) е готов да предложи и забрана на
Коментари Харесай

ЕС подготвя и забрана на стоковия транзит през Русия

Европейският съюз (ЕС) е подготвен да предложи и възбрана на доста артикули, преминаващи директно през Русия, дружно със глобите, към този момент наложени през последната година. Това заяви Bloomberg, като цитира свои източници.
 
Транзитната възбрана ще се разпростре върху голям брой технологии и други артикули, в това число няколко типа транспортни средства. Но не всички ще бъдат неразрешени за пътешестване през Русия по пътя към трети страни, съгласно хора, осведомени с предложенията. Забраната ще бъде част от нов пакет от наказания, който се приготвя от Европейската комисия (ЕК).
 

The European Union is set to propose a ban on many goods from transiting through Russia https://t.co/tSuvez7jlz
— Bloomberg (@business) April 22, 2023

 
Москва съумя да заобиколи рестриктивните мерки върху няколко глобени технологии. Търговските данни демонстрират, че усъвършенствани чипове и интегрални схеми, създадени в Европейски Съюз и други съюзнически народи, се доставят в Русия през трети страни, в това число Турция, Обединените арабски емирства и Казахстан.
 
Други източници разкриха, че някои страни от Европейски Съюз, граничещи с Русия, в това число Финландия и Естония, са забелязали скок в търговията със страни от Централна Азия и че тези артикули постоянно са прекосявали през Русия. Някои от продуктите остават в Русия или се реекспортират от трети страни за Русия, се споделя в отчетите.
 
Полша, Естония и Литва упорстваха Европейски Съюз да вкара възбрана за пренос през Русия за артикули и технологии, които биха могли да бъдат употребявани от съветската военна, авиационна и галактическа промишленост, както и за продукти, които биха могли да допринесат за увеличение на индустриалния потенциал на Москва.
 
Новият пакет от препоръчани наказания, който ще бъде 11-ят за Европейски Съюз след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, може също да е ориентиран към танкери и плавателни съдове, които не включват навигационни системи, позволяващи следенето на придвижването им. Основният фокус на пакета, който изпълнителната ръка на Европейски Съюз сформира, ще бъде да затвори " малките врати " и да се оправи със заобикалянето на съществуващите ограничавания, в това число от компании в трети страни.
 
Малко евентуално е пакетът да е ориентиран към " Росатом ", съветската държавна нуклеарна енергийна компания, макар че доста държави-членки приканват да глобяват компанията поради ролята ѝ в поглъщането на атомната електроцентрала Запорожие в Украйна и хипотетичното съучастничество в отвличането на личен състав, който е работил там. Твърде доста държави-членки не престават да се опълчват на санкционирането на съветския нуклеарен бранш, споделиха хората.
 
Очаква се също пакетът от ограничения да включва към 30 нови позиции, както и спомагателни ограничавания за няколко компании и формирания, сподели един от хората.
 
Предложенията се нуждаят от поддръжката на всички държави-членки, с цел да бъдат признати и могат да се трансформират, преди да бъдат публично показани на дипломатически пратеници или по време на полемики за координиране на пакета.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР