Европейският съюз е все по-склонен да обсъди присъединяването на държави

...
Европейският съюз е все по-склонен да обсъди присъединяването на държави
Коментари Харесай

ЕС все по-склонен да приеме държави от Западните Балкани

Европейският съюз е все по-склонен да разиска присъединението на страни от Западните Балкани към блока, което би помогнало за опазване на мира в района и за обогатяването на Европейски Съюз.

Това съобщи комисарят по разширението Йоханес Хан пред австрийския ежедневник " Вийнер Цайтунг ", представен от Ройтерс.

" Има по-голяма подготвеност от страните членки да извърнат внимание на разширението спрямо преди година ", посочи Хан в изявление за вестника.

Албания, Македония, Черна гора и Сърбия са публични претенденти за присъединение към Европейски Съюз, до момента в който Босна и Косово търсят същия статут.

Европейски Съюз преглежда района като доста значим поради редица съображения, в това число за надзор на имиграцията и справяне със закани за сигурността, които могат да произлязат от интервенция на Русия или коренен ислям.

Страните членки осъзнаха, че " мирът може да бъде реализиран на Балканите и че вероятностите за присъединение към Европейски Съюз са витално значими за това ", разясни Хан.

Според него Западните Балкани и 20-те милиона, които живеят в района са доста прелъстителен пазар за съюза. Той добави, че " нова страна членка не е тежест, а обогатяване ".

Еврoкомисарят посочи, че не поддържа концепцията за Европа на няколко скорости, защото това ще принуди някои страни членки да се оттеглен.

Вместо това би трябвало да се положат оптимални старания по-слабите страни членки да настигнат останалите, с цел да се укрепи Европейски Съюз, уверен е той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР