Европейският съюз е все по-близо до въвеждането на нова такса,

...
Европейският съюз е все по-близо до въвеждането на нова такса,
Коментари Харесай

ЕС иска Facebook и Google да плащат на медиите

Европейският съюз е все по-близо до въвеждането на нова такса, ориентирана към интернет колоси като Гугъл и Фейсбук. Идеята е фирмите да заплащат на медиите за използването на линкове и изрезки от публикации, написа Forbes.

Предложението гласи, че потреблението на откъслек със заглавие, фотография и къс текст от публикацията към този момент ще изисква лиценз - какъвто заплащат услугите за медия мониторинг и други.

Планът към този момент мина през няколко парламентарни комисии и в този момент е на бюрото на ръководителя на Комисията по правни въпрос Аксел Вос, който поддържа концепцията. Очаква се гласуването да бъде през идващия месец.

Новинарските организации също поддържат предлагането. AFP, член на Европейския алианс на новинарските организации, цитира групата, която се оплаква, че " доста печеливши компании като Фейсбук и Гугъл оферират на потребителите си качествени новинарски материали от издатели, в това число новинарски организации, само че не оферират почтено възнаграждение за това ".

Много други обаче са обезпокоени - и с право. Electronic Frontier Foundation предизвестява, че последните промени ще създадат правото в безусловно обвързване - и няма да е допустимо издателите сами да вземат решение.

Освен това има терзания, че мярката може да повреди по-малките издатели и ще направи по-трудно одобряването на започващи медии. Предупреждение немският евродепутат Юлия Реда насочи и в посока подправените вести - уеб страниците, които популяризират погрешна информация, е по-малко евентуално да спазят закона и да желаят заплащане, като в последна сметка техните материали може да станат още по-споделяни.

Като цяло е изненадващо, че предложенията доближиха този стадий. През 2014 година Испания утвърди сходен закон, само че вместо да заплати милиони долари, Гугъл просто спря активността си в европейската страна.

Сред най-засегнатите ще е Гугъл News - един от най-старите и разпознаваеми артикули на Alphabet, основан малко след терористичните офанзиви в Съединени американски щати през 2001 година. В момента той има милиони консуматори, които се радват на курирано от изкуствен интелект наличие на база ползите и желанията им.Услугата скоро мина през обновяване, което ще сложи акцент и върху локалната публицистика, която изостава от по-големите и добре финансирани национални и интернационалните новинарски организации.

Освен това потребителите към този момент ще имат опция да платят непосредствено през приложението за достъп до уеб сайтове като The Wall Street Journal, Financial Times и доста други, които лимитират свободния достъп. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР