Европейският съюз е в процес на обсъждане на документ, предлагащ

...
Европейският съюз е в процес на обсъждане на документ, предлагащ
Коментари Харесай

ЕС изготвя план за доброволно споделяне на притока на мигранти

Европейският съюз е в развой на разискване на документ, предлагащ на страните непринудено да реалокират най-малко 5000 или 10 000 мигранти годишно, заяви „ Политико ”.

Предложението се изготвя от Чешката република, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз. С дата 20 октомври така наречен спорен документ има за цел да изследва позицията на членовете на Европейски Съюз и към момента не е достигнал до непрекъснатите представители в Брюксел. Но той може да съставлява евентуален компромисен метод по тематика, която от дълго време затруднява членовете на Европейски Съюз.

Всъщност реформирането на разпоредбите на Европейски Съюз за даване на леговище е един от най-спорните въпроси в блока след миграционната вълна през 2015 година
Основен източник на търкания е въпросът по какъв начин да бъдат премествани търсещите леговище, които идват на границите на Европейски Съюз. Предишните опити за основаване на наложителна система за систематизиране по този начин и не съумяха да напреднат, основно заради съпротивата на централноевропейски страни като Унгария и Полша.

В документа, озаглавен " Пътят напред във връзка с солидарността на Европейски Съюз в региона на миграцията и механизма за реакция при рецесии " , чешкото председателство написа, че държавите-членки " се приканват да обмислят " най-малък годишен предел за непринудено пренасяне. Като вероятни разновидности се оферират 5 000 или 10 000 души, само че се оставя открита опцията Европейската комисия да усили броя им.

Изрично се акцентира, че уговорките ще бъдат доброволни .

Предложението се вписва в границите на " гъвкавата взаимност ", която разрешава на всяка страна да реши дали да одобри търсещите леговище или да предложи финансова помощ на страните, изправени пред миграционен напор.

Съгласно настоящото законодателство, търсещите леговище са длъжни да подадат молбите си в първата страна от Европейски Съюз, в която стъпят . Ако по-късно се реалокират в границите на Европейски Съюз, тези мигранти могат да бъдат изпратени назад в първата страна от Европейски Съюз. Но към този момент се обмислят изключения за страните, изправени пред огромна миграционна вълна. В документа се резервира опцията за въвеждане на тези изключения, в случай че Комисията не може да откри задоволително доброволци, които да одобряват стремежи брой търсещи леговище.

Според чиновник на Европейски Съюз до момента средиземноморските страни, които са главната точка за достъп до Европейски Съюз за мигрантите, идващи от Африка и Близкия изток , са приветствали чешкото предложение. Но страни като Белгия или Нидерландия - мечтани места за напредване след влизане в Европейски Съюз, са по-малко благосклонни.

Техническите разисквания на документа ще продължат до края на ноември, когато длъжностните лица ще решат дали да повдигнат предлагането.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР