Европейският съюз е решен да защитава външните си граници и

...
Европейският съюз е решен да защитава външните си граници и
Коментари Харесай

ЕС е решен да защитава външните си граници и суверенитета на Гърция

Европейският съюз е решен да пази външните си граници и суверенитета на Гърция, съобщи висшият представител на Европейски Съюз за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел, който посети североизточната граница на Гърция през днешния ден, съобщи в. "Катимерини ".

"Гръцките безпокойства съответстват с безпокойствата на Европейски Съюз... Ясно е, че ние сме решени да пазиме външните граници на Европейски Съюз и да поддържаме мощно суверенитета на Гърция ", съобщи той, като добави, че границите на Гърция са и граници на Европейски Съюз.

Борел и гръцкият външен министър Никос Дендиас посетиха граничния пункт Кастаниес на гръцко-турската граница на фона на нови опасения в Атина за вероятен опит на Турция да тласне мигрантите към Европа.

На собствен ред Никос Дендиас упрекна Турция, че подкопава стабилността и сигурността в Източното Средиземноморие и основава проблеми с всички свои съседи, в това число нарушавайки въздушното пространство и териториалните води на Гърция всекидневно, съобщи Асошиейтед прес.

Той подлага на критика дейностите на Турция през последните месеци в Егейско море, което разделя двете страни, и съобщи, че Анкара би трябвало "да се въздържа от противозаконната си "дипломация на канонерките ".

Дендиас и Борел направиха обиколка в зоната на граничния пункт Кастаниес в региона Еврос, където десетки хиляди мигранти се събраха в края на февруари, настоявайки да им се позволи да влязат в Гърция. Това се случи, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че границите с Европа са отворени за живеещите в Турция мигранти.

Дендиас уточни, че "опитът на Турция да изнудва " Европейски Съюз да се съгласи на отстъпки посредством тласкането на мигрантите през границата "се е провалил ". Той акцентира, че разговорът сред двете съседки е "единственият законен метод " за решение на различията.

Борел означи, че неговото посещаване в Гърция е било планувано, само че е ускорено след неотдавнашните произшествия с присъединяване на Турция, "за да покажем нашата взаимност и какъв брой доста споделяме вашите безпокойства ".

Той добави, че на срещата си с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и с министъра на защитата Никос Панайотопулос по-късно през днешния ден ще бъде разисквана обстановката в Егейско море и в Източното Средиземноморие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР