Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксини срещу

...
Европейският съюз е получил досега 107 милиона дози ваксини срещу
Коментари Харесай

Европейската комисия: ЕС е получил досега 107 милиона дози ваксини

Европейският съюз е получил до момента 107 милиона дози ваксини против коронавирус, заяви през днешния ден Европейската комисия. Най-големи са доставките от имунизацията на " Пфайзер " (67,25 милиона дози), съобщи Българска телеграфна агенция.

От имунизацията на " АстраЗенека " са доставени 29,8 милиона дози (около една четвърт от предстоящите количества до края на март), а от препарата на " Модерна " са пристигнали 9,8 милиона дози. Общо всички дози са задоволителни за имунизирането на 53,5 милиона души.

Говорител на комисията удостовери, че страните от Европейски Съюз не престават да разискват по какъв начин да бъдат разпределени 10 милиона дози от имунизацията на " Пфайзер ", които ще бъдат получени предварително. Според предложение на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, представено през днешния ден в медиите, тези дози може да бъдат разпределени след юни, като 2,86 милиона да бъдат ориентирани към България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия, поръчали минимум от посочената ваксина.

По думите на представителя през днешния ден се чака Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ) да показа допълнение към мнението си за имунизацията на " АстраЗенека ". По-рано ЕАЛ заяви, че по-задълбочена оценка може да се чака във втората седмица на април. Агенцията събира спомагателни данни от страните в Европейски Съюз поради опасенията, че имунизацията не е изцяло безвредна за всички.

Говорителят добави, че до момента Европейски Съюз е изнесъл 68,3 милиона дози ваксини към 41 страни по света. Одобрени са 483 поръчки за експорт, една е отхвърлена, а по седем се чака решение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР