Европейският съюз е отпуснал общо 3,1 милиарда евро за доставка

...
Европейският съюз е отпуснал общо 3,1 милиарда евро за доставка
Коментари Харесай

ЕС е изпратил оръжия за 3,1 милиарда евро на Украйна от 24 февруари

Европейският съюз е отпуснал общо 3,1 милиарда евро за доставка на оръжия за Украйна от Европейския фонд за мир от началото на съветската военна намеса през февруари. Това заяви в понеделник на брифинг в Брюксел представителят на външната работа на Европейски Съюз Набила Масрали, представена от ТАСС .

" Европейският съюз към този момент отпусна 3,1 милиарда евро от Европейския фонд за мир, с цел да заплати за оръжия, доставени на Украйна, и остава изцяло зает с нуждата от даване на военна помощ на украинците, с цел да могат да се пазят “, означи тя.

" Въпросът за разпределението на съответни типове оръжия е въпрос към съответни страни членки на Европейски Съюз, чиито старания се поддържат от Европейския фонд за мир “, уточни още представителят на Европейски Съюз.

Средствата, отпуснати от бюджета на Европейски Съюз посредством по този начин наречения Европейски фонд за мир, се употребяват за отчасти възнаграждение на доставките на оръжия, осъществени от страните от Европейски Съюз, в това число обезщетения за изваждането им от хранилища или въоръжаване на личните им армии. Това не изключва и доставката на оръжие от обособени страни от Европейски Съюз над отпуснатото от Брюксел финансиране.

Създаването на Европейски фонд за мир беше препоръчано още през 2018 година от Федерика Могерини, тогавашен началник на външнополитическата работа на Европейски Съюз, в отговор на появилата се информация за доставки на съветски леки оръжия за Централноафриканската република, съдействали за внезапно увеличение на въздействието на Русия в Африка. Още тогава, съгласно проекта на Могерини, Европейският фонд за мир трябваше да обезпечава доставки на оръжия за сътрудници на Европейски Съюз по света, с цел да " насърчи сигурността в разнообразни райони “ и в това време да поддържа въздействието на Европейския съюз или негов обособен член там.

Фондът е основан през 2021 година През 2022 година цялата сума на неговите средства, отпуснати за тази година, 500 милиона, беше ориентирана към поддръжка на Украйна. Още през март Европейски Съюз стартира да уголемява тазгодишните разпределения, които до ноември се усилиха от 0,5 на 3,1 милиарда Общо за целия седемгодишен бюджетен интервал 2021-2027 година Европейски Съюз отдели бюджет от 5,628 милиарда за Европейския фонд за мир, от които 420 милиона евро бяха предопределени за систематизиране през 2021 година, а по-късно всяка година сумата трябваше последователно да се усилва, с цел да доближи 1,13 милиарда евро през 2027 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР