Европейският съюз е изправен пред риск от по-нататъшно ограничаване на

...
Европейският съюз е изправен пред риск от по-нататъшно ограничаване на
Коментари Харесай

ЕК предлага план за намаляване на търсенето на газ, за да подготви ЕС за ограничаване на доставките

Европейският съюз е изправен пред риск от по-нататъшно ограничение на доставките на газ от Русия заради потреблението от страна на Кремъл на износа на газ като оръжие, като съвсем половината от нашите страни членки към този момент са наранени от понижени доставки. Предприемането на дейности в този момент може да понижи както риска, по този начин и разноските за Европа, при положение на по-нататъшно ограничение или цялостно прекъсване на доставките, като се укрепи европейската енергийна резистентност.

Ето за какво Комисията предлага нов законодателен инструмент и европейски проект за понижаване на търсенето на газ, с цел да се понижи потреблението на газ в Европа с 15 % до идната пролет. Всички консуматори, обществени администрации, семейства, притежатели на публични здания, снабдители на електрическа енергия и браншове могат и следва да подхващат ограничения за икономии на газ. Комисията също по този начин ще форсира работата по диверсификацията на доставките, в това число взаимно закупуване на газ, с цел да се укрепи опцията Европейски Съюз да се доставя посредством различни доставки на газ.

Комисията предлага нов правилник на Съвета по отношение на ограничения за координирано понижаване на търсенето на газ въз основа на. С новия правилник ще се дефинира цел за всички страни членки да понижат търсенето на газ с 15 % сред 1 август 2022 година и 31 март 2023 година Новият правилник също по този начин ще даде на Комисията опцията да афишира, след консултация с страните членки, положение на паника в Съюза по отношение на сигурността на доставките и да постанова наложително понижаване на търсенето на газ за всички страни членки. Състоянието на паника в Съюза може да се афишира, когато има значителен риск от сериозен дефицит на газ или изключително високо търсене на газ. Държавите членки следва да актуализират националните си проекти за деяние при изключителни обстановки до края на септември, с цел да покажат по какъв начин считат да изпълнят задачата за понижаване, и следва да рапортуват на Комисията по отношение на напредъка си на всеки два месеца. От страните членки, които са декларирали солидарни доставки на газ, ще се изисква да показват ограниченията, които са подхванали за понижаване на търсенето на национално ниво.

За да помогне на страните членки да реализират нужното понижаване на търсенето, Комисията също одобри европейски проект за понижаване на търсенето на газ, в който се дефинират ограниченията, правилата и критериите за координирано понижаване на търсенето. Планът е концентриран върху замяната на газ с други горива и общите икономии на сила във всички браншове. Той има за цел да подсигурява доставките за семействата и главните консуматори като лечебните заведения, само че също по този начин и за промишлените браншове, които са от решаващо значение за даването на съществени артикули и услуги на стопанската система, както и за веригите на доставки в Европейски Съюз и конкурентоспособността. Планът дава насоки за страните членки, които да се вземат поради при обмисляне на рестриктивните мерки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР