Европейският съюз е изправен пред опасността от недостиг на кафе

...
Европейският съюз е изправен пред опасността от недостиг на кафе
Коментари Харесай

ЕС може да се сблъска с недостиг на кафе през 2025 г., заради свои правила

Европейският съюз е изправен пред заплахата от дефицит на кафе през 2025 година, тъй като пазарът се бори с неналичието на изясненост, по отношение на използването на наредбите за обезлесяването, съгласно Международната организация за кафето.

В края на предходната година ЕС реши да се вкарат наложителни правила за фирмите, продаващи артикули като кафе, палмово масло и какао, с цел да се подсигурява, че продуктите не идват от обезлесена земя, написа Bloomberg.

Правилата влязоха в действие в края на юни и множеството компании ще би трябвало да стартират да се преценяват с тях от 2025 година.

Според критиците наредбите ще глобяват милиони по-малки фермери от Азия до Африка. " Европейски Съюз може да няма задоволително доставки на кафе през 2025-а. Новите разпореждания за обезлесяването са нашият максимален приоритет и огромно предизвикателство за идната година ", разяснява изпълнителният шеф на ICO Ванусия Ногейра.
 Как изменението на климата заплашва развъждането и пазара на кафе - промишленост за $19 милиарда
Как изменението на климата заплашва развъждането и пазара на кафе - промишленост за $19 милиарда

В края на 2021 година цената на кафето на борсата се повиши до съвсем 10-годишен връх

Според експерта производителите на кафе в Африка и Централна Америка могат да бъдат най-уязвими от наредбите за обезлесяване, като за някои от тях Европа съставлява до 80% от общите доставки. Европейски Съюз е най-големият вносител на кафени зърна в света, съгласно Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

Новите правила споделят, че фирмите, които желаят да изпращат артикули в Европейски Съюз, би трябвало да покажат, че продуктите не са създадени на земя, която е била обезлесена след 31 декември 2020 година Вносителите би трябвало да събират информация за парцелите земя, където се отглеждат стоките.

Индонезийската асоциация за палмово масло разяснява през ноември, че регулациите способстват за нараснала неустановеност на пазара, до момента в който виетнамският експортьор на кафе Simexco съобщи, че разпоредбите " въобще не са ясни ".

" Не знаем какъв вид карта ще употребява Европейски Съюз ", споделя Льо Дюк Хюи, общоприет шеф на Simexco, третият по величина експортьор на Виетнам. " Чухме за условията за геолокация, само че не знаем по какъв начин да вършим заявления, по какъв начин да има проследимост и по какъв начин те ще ревизират. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР