Европейският съюз е готов да разговаря с Великобритания за разрешаване

...
Европейският съюз е готов да разговаря с Великобритания за разрешаване
Коментари Харесай

ЕС не се отказва от диалог с Лондон

Европейският съюз е подготвен да беседва с Англия за разрешаване на проблемите по комерсиалния им спор за Северна Ирландия, само че актуалният контракт по протокола за Северна Ирландия би трябвало да остане. Това съобщи ирландският външен министър Саймън Коуни, представен от " Ройтерс ".

" Става дума за отговор на настояванията на Северна Ирландия като цяло. Да не забравяме, че Северна Ирландия гласоподава срещу Брекзит ", напомни той в Брюксел на среща на външните министри на Европейски Съюз.

Коуни заяви, че сътрудниците му са поискали настояща информация за обстановката с Лондон.

" Но това не значи, че не би трябвало да се опитваме да се съобразим с други позиции. Това е методът, който би трябвало да предприемем, а не заканите за едностранни дейности, които са изцяло безполезни ", безапелационен бе той.

Коментарът му бе във връзка изявлението на английския външен министър Лиз Тръс, че Англия може едностранно да анулира част от протокола за Северна Ирландия, в случай че не може да бъде реализирано ново съглашение - ход, който може да докара до преустановяване на договорката за свободна търговия в миг, когато инфлацията пораства и се ускоряват предизвестията за английската криза през тази година.

От месеци Лондон и Брюксел се пробват да излязат от задънена улица по отношение на протокола за Северна Ирландия - съглашение, което Лондон подписа, преди да напусне блока, само че в този момент твърди, че е неосъществимо.

Сделката на процедура сътвори митническа граница в морето сред Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, с цел да се резервира откритата сухопътна граница на с Ирландия, която е член на Европейски Съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР