Европейският съюз е готов да предостави на Египет 8 милиарда

...
Европейският съюз е готов да предостави на Египет 8 милиарда
Коментари Харесай

ЕС може да даде $8 млрд. за икономиката на Египет

Европейският съюз е подготвен да даде на Египет 8 милиарда $ до края на 2027 година за подсилване на стопанската система заради опасения, че споровете в Ивицата Газа и Судан могат да влошат финансовите проблеми в тази страна и да усилят миграционния напън върху Европа, заяви английският вестник Financial Times.

Споразумението, което ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има намерение да подпише в околните дни в Кайро, ще бъде „ последното от поредност съглашения сред Брюксел и страните от Северна Африка “, в това число Тунис и Мавритания. Те са ориентирани към „ попречване на икономическата неустойчивост към Европа и незаконната миграция от Африка “, прецизира вестникът.

Споразумението обезпечава поддръжка за енергийния бранш на Египет, оказва помощ за справяне с възходящия брой судански бежанци и ускорява контрола на границата с Либия, откъдето мигрантите се стичат през Средиземно море към Европа.

Над 1 милиарда USD незабавна финансова помощ може да бъде предоставена неотложно,

оповестява FT. Очаква се още към 4,4 милиарда USD да дойдат в пакет от макрофинансова помощ, обвързвана с промени по разширената стратегия на Международния валутен фонд. Останалите средства ще дойдат от разнообразни източници на финансиране от Европейски Съюз.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР