Европейският съюз е готов да наложи мита върху американски вносни

...
Европейският съюз е готов да наложи мита върху американски вносни
Коментари Харесай

ЕС готви отговор за 20 млрд. евро, ако митата на САЩ върху колите влязат в сила

Европейският съюз е подготвен да наложи мита върху американски вносни артикули на стойност 20 милиарда евро, в случай че президентът Доналд Тръмп извърши заканата си и въпреки всичко вкара спомагателни данъци за вноса на европейски коли и автомобилни елементи. Това заяви генералният шеф на основна дирекция „ Търговия “ към Европейската комисия Жан-Люк Демарти.

Неговото изявление е следващият сигнал за риска от ненадейно ескалиране на трансатлантическите търговски взаимоотношения след постигането на помирение преди шест месеца.

„ Ще продължим да се противопоставяме на американската администрация, която е подготвена да заплашва с търговски ограничения даже и околните си съдружници и сътрудници и – като цяло, да разрушава статуквото, преследвайки задачите си “, съобщи Дематри пред комисия в Европейския парламент, призовавайки за успокоение.

„ Трябва да бъдем подготвени да отговорим уместно и дейно на каквито и да е било нови търговски ограничавания, които американската администрация може да ни наложи “, съобщи още той. По думите му към този момент е направен образцов лист с вносни артикули от Съединени американски щати на стойност 20 милиарда евро, по който могат да бъдат взети ответни ограничения

Европа се готви за още американски ограничавания на вноса, до момента в който не престават новите договаряния сред Вашингтон и Брюксел за унищожаване на двустранните търговски бариери. Миналата седмица Европейска комисия показа план на съглашение за свободна търговия, която планува премахването на митата върху необятен кръг индустриални артикули, в това число коли.

Досегашното съглашение, реализирано на 25 април сред американския президент Доналд Тръмп и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, замрази заканите на Съединени американски щати за нови мита, които Вашингтон желае да наложи поради изказвания за опасност за националната сигурност. Очаква се идващият месец да бъде оповестен американски държавен отчет, който прави оценка за това дали вносът в действителност е риск за националната сигурност на страната.

Пред комисията Дематри също по този начин добави, че Европейски Съюз би трябвало да отхвърли каквито и да е било проекти от администрацията на Тръмп за мита или квоти върху европейски автомобилни артикули. „ Ако администрацията разгласява отчет през идващите седмици, предлагащ вносни мита или квота върху европейски коли или автомобилни елементи, би трябвало да бъдем ясни, че не се интересуваме от каквито и да е било управляеми търговски решения и ще отговорим, в случай че бъдем ударени “, сподели още той.

Евентуалното въвеждане на мита върху колите и автомобилните елементи от Европейски Съюз ще съставлява доста ескалиране на трансатлантическото напрежение, защото размерът на европейския авто експорт към американския пазар е към 10 пъти по-голям от този на алуминий и стомана – метали, които по-рано предходната година също бяха обложени с по-високи мита от Съединени американски щати.

Налог от 25% върху вноса на задгранични коли ще прибави към 10 000 евро към крайната цена на европейските транспортни средства, импортирани в страната, демонстрират данни на комисията. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР