Европейският съюз е единен пазар на стоки - но в

...
Европейският съюз е единен пазар на стоки - но в
Коментари Харесай

Ядем малко, пием повече и пушим много

Европейският съюз е обединен пазар на артикули - само че в границите на този пазар има доста разнообразни апетити и доста разнообразни стилове на живот. В тази връзка " Политико " направи равносметка по някои индикатори, по които страните от Европейски Съюз се разграничават значително, предава Actualno. По отношение на храните, т.е. на употребяваните на ден калории от човек, приблизително преди всичко е Белгия с 3793, следвана от Австрия с 3784 и Ирландия - 3591. Франция и Германия са в златната среда - надлежно 3524 и 3539, като с толкоз е и Италия. Ние, българите, го караме " по-полека " - 2877 калории на ден, съвсем колкото словаците, които са с 2902.

Отношението към трапезата си проличава и по времето, което жителите на съответните страни прекарват на масата. Шампиони са французите - въпросът е какво друго вършат, откакто се хранят приблизително по 135 минути дневно. Следват ги Италия и Белгия - 114 и 109 минути. Първа под 100 е Полша - 94 минути. Финландците са още по-бързи - 81 минути.

Стигаме до една " сериозна " дисциплинираност - използването на корав алкохол. Тук номер 1 е Литва - с 15,4 литра чист алкохол приблизително на човек от популацията годишно. Гонят ги северните ни съседи от Румъния с 14,4 литра. Унгарците изостават, само че не с доста - 13,3 литра. Ние, българите, сме измежду по-умерените - с 11,4 литра на човек. По този индикатор сме съвсем колкото британците, които са спрели мярката на 11,6 литра.

Отиваме в " континента на пушека ", т.е. на тютюневия пушек. По % на пушачите от популацията сме на равна нога с Франция - по 36% от популацията и в двете страни са буйни пушачи. Само че южните ни съседи от Гърция ни изпреварват - пушачите-елини са с 1 % повече. Хърватите пък живеят малко по-здравословно от нас - 1 % по-малко от тях пушат, в случай че бъдат съпоставени с нас. Най-добре са шведите - там едвам 7% харесват цигарите.

Напредъкът в осведомителната сфера в някаква степен се показва от престоя пред синия екран. Тук учудващо №1 са румънците - приблизително 329 минути на ден. Следват ги гърците, които са " по-умерени " - единствено 258 минути, т.е. 4 часа и малко. Германците не отделят на тв приемника по 223 минути дневно. Шведите очевидно гледат на живота по различен метод и са пред синия екран единствено по 149 минути на ден.

По отношение на кафето финландците си пият по 12 кг кафе годишно. Германци и французи са измежду скромните - надлежно по 5,5 и 5,4 кг. Ние, българите, консумираме - 2,9 кг на година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР