Европейският съюз е близо до налагането на още санкции срещу

...
Европейският съюз е близо до налагането на още санкции срещу
Коментари Харесай

ЕС се кани да отнеме визата на първия дипломат на Беларус

Европейският съюз е покрай налагането на още наказания против Беларус, ориентирани против към 30 физически и юридически лица, в това число външния министър и самолетна компания " Белавиа ", заяви Ройтерс.

Въпросът ще бъде обсъждан в сряда от посланиците на Европейски Съюз към европейските институции преди да бъде дефинитивно решено от външните министри на Съюза в понеделник.

Европейски Съюз и НАТО упрекват президента Александър Лукашенко, че употребява мигрантите като оръжие за напън върху Запада, като изпраща хора, бягащи от Близкия изток в Минск и по-късно към границите на Полша и балтийските страни.

Новият кръг от наказания е ориентиран към държавни чиновници, които съгласно Европейски Съюз са организирали идващите мигранти като възмездие за европейските наказания против Минск поради нарушавания на човешките права. Беларус отхвърля западните обвинявания и на собствен ред твърди, че Полша, която е подложена на мощен миграционен напън не съблюдава интернационалните си отговорности да одобри всички, търсещи леговище.

Ройтерс показва, че до момента глобите против висши чиновници не са били ефикасни за намаляване на ръководството на Лукашенко, който е на власт от 1994 година и е непосредствен съдружник на Москва. В момента 116 беларуски жители, в това число Лукашенко и сина му, и 50 юридически лица имат възбрана за достъп до Европейски Съюз и банковите им сметки са замразени.

Външният министър Владимир Макей, който отбрани държанието на Беларус на Общото заседание на Организация на обединените нации през септември, е измежду висшите чиновници, които ще бъдат добавени към санкционния лист, защото неговото министерство е упрекнато в разпределяне на беларуски визи на жители отвън Европейски Съюз, изключително на сирийци и иракчани, споделиха дипломати.

Държавите от Европейски Съюз също обмислят разширение на икономическите наказания против Беларус, наложени през юли, като се насочат към локалния презастрахователен бранш и неговата съществена компания, държавна компания BelarusRe, споделиха дипломати.

Европейски Съюз забрани на държавната самолетна компания " Белавиа " въздушното пространство на Европейски Съюз и летищата в Европейски Съюз, откакто Минск принуди полет на " Райънер " да кацне, с цел да арестува опозиционен публицист от Беларус. Сега директните наказания против самолетната компания ще й попречат да продължи наема на самолети от ирландски, румънски и датски компании. Страните членки не престават да спорят дали тези наказания да се ползват единствено за нови лизингови контракти или и за съществуващите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР