Европейският съюз даде предпазлив отговор в неделя на плановете на

...
Европейският съюз даде предпазлив отговор в неделя на плановете на
Коментари Харесай

ЕС с предпазлив отговор за забраната на руското злато и тавана на цените на петрола

Европейският съюз даде внимателен отговор в неделя на проектите на други членове на Г-7 да се забрани вноса на съветско злато и уточни, че се нуждае от повече сигурност, преди да подпише самодейността на Съединени американски щати за ограничение на цената на съветския нефт, съобщи Ройтерс.

Лидерите на Г-7 се събраха в Южна Германия за тридневна среща на върха, предопределена да покаже техния единен отговор на нашествието на Русия в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел беше внимателен по отношение на проекта на Англия, Съединени американски щати, Япония и Канада за възбрана на вноса на новодобивано или рафинирано (пречистено) съветско злато.

Миналата година Русия е изнесла злато за близо 15 и половина милиарда $ като 90% от износа отиват в страните от Г-7, най-вече Англия. А от началото на войната богатите руснаци купуват кюлчета, с цел да понижат финансовия резултат от западните наказания, допълват от БНР.
" Що се отнася до златото, ние сме подготвени да навлезем повече в детайлите и да проверим дали е допустимо да се насочим към златото по метод, който би бил ориентиран към съветската стопанска система, а не по метод, който би бил ориентиран към нас самите ", уточни Мишел, представен от Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет обаче удостовери, че се работи за стягане на глобите и упрекна Русия, че употребява храните като " безшумно оръжие за война ":

" Със страните от Г-7 имаме обща цел да спрем кислорода на съветската военна машина като в това време се погрижим за нашите стопански системи и тези на сътрудниците ни. "

Европейски Съюз, който възнамерява да забрани вноса на по-голямата част от съветския нефт от края на годината, също има запаси по отношение на настояването на Съединени американски щати за широкодоговорен таван на цената на съветския нефт, с цел да се лимитират енергийните доходи на Москва.
Ценовият таван може да сработи посредством механизъм за ограничение или възбрана на застраховка или финансиране за доставки на съветски нефт над избрана сума. Това би могло да предотврати разпространяването на отрицателните резултати върху страните с ниски приходи, които се борят с високите разноски за храна и сила.

Шарл Мишел сподели, че водачите на Г-7 ще обсъдят механически механизъм, който има резултат на " таван на цената на петрола " посредством услуги, свързани с петролното и експортното обезпечаване.

" Аз съм деликатен и внимателен, подготвени сме да навлизаме в детайлите. Готови сме да вземем решение дружно с нашите сътрудници, само че желаеме да сме сигурни, че това, което решим, ще има негативен резултат върху Русия, а не негативен резултат за нас самите “, сподели Мишел.

Франция прикани за слагане на горна граница в цената на петрола. Целта е да бъде притисната Русия, която сега се възползва от рекордните цени на черното злато, макар европейското ембарго, обясниха от кабинета на френския президент Еманюел Маклон.

Първоначалната концепция бе на Съединените щати, само че съгласно администрацията на Байдън таван върху петрола могат да наложат огромните страни потребители. През последните месеци обаче стана ясно, че Китай и Индия са нараснали фрапантно вноса на съветски нефт и поддръжка от тях за стягане на глобите е мъчно да се чака.

Според Париж цените на петрола могат да бъдат лимитирани посредством съгласие с производителите от картела ОПЕК Плюс.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР