Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да

...
Европейският съюз блокира санкциите на САЩ срещу Иран, за да
Коментари Харесай

ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

Европейският съюз блокира глобите на Съединени американски щати против Иран, с цел да отбрани европейските компании, излиза наяве от известие на Европейската комисия.

От през днешния ден Вашингтон връща глобите против Ислямската република, откакто по-рано тази година взе решение да напусне нуклеарната договорка.

Тъй като ще бъде задействана първата серия от наказания, наново наложени от страна на Съединени американски щати по отношение на Иран, обновеният Блокиращ правилник на Европейски Съюз влиза в действие на 7 август за намаляване на въздействието им върху ползите на сдруженията от Европейски Съюз, които правят законна стопанска активност в Иран, се споделя в известието на Комисията.

Мярката е част от поддръжката на Европейски Съюз за непрекъснатото, цялостно и дейно осъществяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) — нуклеарната договорка с Иран, в това число посредством опазване на комерсиалните и икономическите връзки сред Европейски Съюз и Иран, които бяха нормализирани, когато вследствие на СВПД бяха анулирани глобите, свързани с нуклеарната стратегия.

Процесът на актуализация на Блокиращия правилник бе стартиран от Комисията на 6 юни 2018 година, когато тя добави към приложното му поле извънтериториалните наказания, които Съединени американски щати постанова наново по отношение на Иран. Последва двумесечен период за надзор от Европейския парламент и Съвета. Тъй като никой от тях не възрази, актуализацията се разгласява в Официален вестник и влиза в действие на 7 август.
Блокиращият правилник разрешава на операторите от Европейски Съюз да си възвръщат вредите, произлизащи от извънтериториалните наказания на Съединени американски щати, от лицата, които ги предизвикват, и обезсилва резултата в Европейски Съюз на решенията на задгранични съдилища, основаващи се на тях. Той също по този начин не разрешава на лица от Европейски Съюз да съблюдават тези наказания, в случай че по изключение е позволено от Комисията, ако неспазването съществено вреди на техните ползи или на ползите на Съюза. Разрешенията се издават въз основа на утвърдени критерии, които ще бъдат оповестени също на 7 август.

За да се помогне на сдруженията от Европейски Съюз при използването на обновения Блокиращ правилник, Комисията ще разгласява също инструкции, с цел да улесни разбирането на съответните правни актове.

На 8 май президентът Тръмп реши да отдръпна Съединени американски щати от Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) и да възвърне всички към този момент анулирани наказания според това съглашение. Отново наложените наказания от страна на Съединени американски щати ще влязат в действие след интервал за " привършване " надлежно от 90 дни (изтичащ на 6 август 2018 г.) за някои наказания и 180 дни (изтичащ на 4 ноември 2018 г.) за други.

Междувременно Европейски Съюз и страните членки, които се подписаха под нуклеарната договорка, разкритикуваха Съединени американски щати за отдръпването и връщането на глобите.

В известието на шефа за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини и външните министри на Германия, Франция и Англия се споделя, че ще продължат да извършват съглашението с Иран. Те ще продължат да внасят нефт и газ от Иран макар ембаргото, както и дейно поддържане на финансовите канали.

По-рано през днешния ден Техеран разгласи, че Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия са изолирани от света. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР