Европейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи

...
Европейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи
Коментари Харесай

13 страни смятат, че ЕС би трябвало да сподели ваксините с балканските съседи

Европейският съюз би трябвало да изпрати на балканските си съседи ваксини против ковид и да направи повече за битката с вируса в Украйна, обявиха през днешния ден външните министри на 13 страни от общността в взаимно писмо до Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Швеция споделиха, че Европейски Съюз няма да бъде в сигурност, до момента в който страните до неговите граници също не се възстановят от пандемията.

" Твърдо поддържаме напъните и самодейностите на страните членки и Европейската комисия за шерване на имунизациите от предоставените контракти с най-близките съседи на Европейски Съюз - като страните от Западните Балкани ", обявиха министрите в писмото, което беше оповестено обществено.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис сподели настрана, че е " наш дълг да помогнем на сътрудниците на Европейски Съюз на изток, Западните Балкани и други райони ".

Страните от Европейски Съюз започнаха акция за всеобща имунизация на 27 декември, само че балканските страни, които са по-бедни от членовете на общността, не могат да договорят същия достъп до ваксини с производителите на медикаменти. Други прилежащи страни нямат явен график за своите национални имунизационни стратегии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР