Европейският сайт „ЕС срещу дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) има нова версия и

...
Европейският сайт „ЕС срещу дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) има нова версия и
Коментари Харесай

ЕС пусна нов сайт за дезинформиращите медии – вижте българското участие

Европейският уебсайт „ Европейски Съюз против дезинформацията” (EUvsDisinfo.eu) има нова версия и чисто нов азбучник на случаите, които е изследвал. Така всеки жител на Европейски Съюз може да се запознае с най-често разпространяващите дезинформация източници – както в личната си страна, по този начин и в целия Европейски Съюз.

Сайтът е европейски в цялостния смисъл на думата – не просто тъй като има за домейн.EU, а защото е под егидата на Европейската работа за външна активност (European External Action Service, EEAS) – административна конструкция на Европейски Съюз, основана през 2010 година с функционалности на общоевропейско външно министерство и дипломатически корпус.

Веднага след стартирането новата версия обаче уеб сайтът падна за няколко часа – аргументи за това могат да са или прекомерно огромен интерес към него, или злонамерена офанзива.

„ От началото на нашия мандат систематично събираме образци на прокремълска дезинформация, тъй че да покажем на хората, които не са наясно с нея, по какъв начин наподобява тя. Сега с помощта на #DisinfoReview това е на един клик разстояние”, показват от EUvsDisinfo.eu. Освен уеб страницата, „ Европейски Съюз против дезинформацията” има и деен туитър профил и профил във „ Фейсбук”.

За момента уеб сайтът има единствено британска версия, а в ход е преводът му на немски. Базата му съдържа 3300 случая на подвеждащи информации, и комфортното е, че в нея може да се търси по основни думи или даже език.

Ето какво демонстрира търсенето на резултати на български език: Pik.bg, Blitz.bg, The Bulgarian Times/Bultimes.com, Bradva.bg, 19 minutes, PartiaKoi.com, Cross.bg, Newsfront .

Всички случаи на дезинформация са разказани в резюме, има и линк към истинските изявления.

Ето да вземем за пример по какъв начин наподобяват някои посочени изявления (оригиналното изписване е запазено):

– СМРАЗЯВАЩОТО ПРЕДСКАЗАНИЕ на ПРОРОК от Атон: Съединени американски щати ще стартира ЯДРЕНА ВОЙНА от БАЛКАНИТЕ! (Bradva.bg) В публикацията се твърди, че Съединени американски щати ще окуражат Турция да нападна Гърция. Доказателства за това изказване – нито едно.

– ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Французите желаят Путин за президент (Pik.bg) – в публикацията е представено мнението на един френски народен представител, което не е представително за мнението на целия френски народ.

– Николай Цонев: Пилотска неточност изправи света пред Трета международна война (Cross.bg) – твърди се, че същинската причина за сваления над Турция съветски аероплан е пилотска неточност. За такива изказвания обаче доказателства няма, а формалната позиция на Анкара беше към този момент обявена и е в противоположния смисъл – в текста обаче тя липсва.

– СВЕТОВЕН СКАНДАЛ СЛЕД ФИНАЛА НА ЕВРОВИЗИЯ! Русия упрекна в ПОЛИТИЧЕСКА скица! (Bradva.bg) – Русия получи по-малко точки от Австралия и Украйна, по тази причина и не завоюва състезанието през 2016 година

Как паразитите завладяват Запада (Bultimes.com) – твърди се, че лондонският кмет Садик Хан няма никакво обучение и в никакъв случай не е работил нищо потребно. Всъщност Садик Хан е приключил право и е правист с кариера в региона на човешките права.

Кресливите заглавия (в онлайн етикета писането с основния букви значи викане), заглавия, които притеглят внимание с екзотичността си, без по нужда да споделят истината и заглавията, които напълно искрено преследват цели, разнообразни от тези на обичайните медии, а такива по-скоро на хибридната война, въобще не са патент единствено у нас. Напротив:

Вижте тук версията на EUvsDisinfo.eu със заглавие: „ Шок! Конспирация! Химическа офанзива!” (Shock! Conspiracy! Chemical Attack!), с цел да разберете имат ли Съединени американски щати лаборатории за химическо оръжие в 400 страни.

Легализира ли Дания половата корист с животни – обяснението на EUvsDisinfo.eu може да видите (тук на британски език).

Защо ябълките не са като портокалите и какво би трябвало да знаете за „ Ръша тъдей” и „ Спутник” и за разликата и с същинските медии – тук.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР