Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали

...
Европейският съвет ще прецени на 22 и 23 март дали
Коментари Харесай

Брюксел се колебае за срещата си с Ердоган във Варна

Европейският съвет ще реши на 22 и 23 март дали има условия за провеждането на срещата Европейски Съюз - Турция във Варна на 26 март.
Това заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на европейските министър председатели и президенти в Брюксел.

Туск, дружно с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският президент Реджеп Ердоган би трябвало да се срещнат в морската ни столица при семейството на премиера Бойко Борисов, който е основател на събирането.

Причина за острата реакция на Брюксел е отводът на Анкара да се подчини на апелите от Брюксел да отстъпи от нападателния метод по отношение на две еврочленки - Кипър и Гърция.

"Ние сме солидарни с Кипър и с Гърция ", съобщи нощес Туск от името на европейските водачи. Туск заяви, че кипърският президент и гръцкият министър председател са поискали поддръжка от европейските водачи.

Туск настоя Турция да прекрати дейностите си и да почита суверенитета на Кипър "да изследва и употребява естествените си запаси в сходство с интернационалното право и конвенцията на Организация на обединените нации за морското право ".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е срещнал с кипърския президент Никос Анастасидис, който го е срещнал с казуса. По-късно той се видя и с гръцкия министър председател Алексис Ципрас, в наличието на Юнкер и на немския канцлер Ангела Меркел.

"Това е извънредно тежка, изпълнена с упования и напрегнато среща ", съобщи Борисов във връзка подготвяната вечеря сред водачите на евроинституциите и турския президент в резиденция "Евксиноград ".

"Доколкото познавам президента Ердоган, нашите водачи и себе си, ще се слагат въпроси, по които не мисля, че ще се разберем. Това ще бъде доста тежко тестване за всички нас ", добави Борисов.

Анкара препятства италианска компания, която дълбае за природен газ в кипърската икономическа зона, да доближи до квадранта си и да продължи работа. Гръцки транспортен съд, изпълняващ задача по наблюдаване в Егейско море пък беше ударен от турски граничен катер на 13 февруари. Мястото на случая е част от оспорвана от двете страни територия.

Турският президент Ердоган отхвърля да изтегли военните си кораби от кипърските териториални води като предизвести италианските газовици, че "не бива да надвишават опциите и силата си като се доверяват на кипърската страна ".

Анкара е срещу дупченето за газ, защото твърди, че мястото, където се водят изследванията принадлежи на Северен Кипър, страна която не е интернационално приета.

Европейската комисия насочи няколко апела за самоограничение и добросъседство през последните дни, а висшата представителка за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини се срещна с турския министър председател Бинали Йълдъръм, само че към този момент без резултат.

Европейските водачи приканиха и сирийския президент Башар Асад да приключи да избива спокойно население.

"Режимът на Асад брутално нападна почтени мъже, дами и деца. Неговите бранители, Русия и Иран, разрешават това да се случва. Призоваваме ги да прекратят това принуждение. Европейски Съюз упорства за неотложно помирение и доставка на незабавна филантропична помощ ", съобщи Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон писаха на Владимир Путин, с цел да го призоват да поеме своята отговорност за определяне на помирение.

В последните дни над 400 цивилни жители, в това число деца, бяха убити при обстрела от страна на режима на Асад в Източна Гута край Дамаск. Междувременно Русия блокира в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации приемането на резолюция за преустановяване на огъня.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР