Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди

...
Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди
Коментари Харесай

Европейските лидери се събират в Брюксел на извънредна среща за Брекзит

Европейският съвет се събира на изключително съвещание, с цел да разиска настояването на английския министър председател Тереза Мей за удължение на Брекзит до 30-ти юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се прегледа различно удължение за не повече от година.

В поканата, отправена до водачите на 27-те страни-членки на Европейски Съюз нощес, ръководителят на Европейски Съюз Доналд Туск акцентира, че е прекомерно дребна вероятността съглашението да бъде утвърдено до края на юни. „ Такова отсрочване би повишило риска от серии спомагателни отлагания и привикване на изключителни препоръки, като сътвори нови дати на ръба на пропастта ", отбелязва още Туск и прибавя, че продължаващата неустановеност ще се отрази зле на бизнеса и жителите в Европейски Съюз.

Затова ръководителят предлага различно, по-голямо удължение на отдръпването и акцентира, че една от опциите е то да продължи колкото е належащо, само че не повече от година. „ Гъвкавостта ще ни разреши да приключим автоматизирано удължаването, незабавно откакто двете страни ратифицират съглашението. Обединеното кралство ще може да напусне незабавно щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит ", акцентира Туск.

Вчера основният договарящ Мишел Барние съобщи, че всичко зависи от това какъв проект ще показа английският министър-председател на срещата на върха. На извършения Съвет „ Общи въпроси " в Люксембург страните-членки се сплотиха към позицията, че би трябвало да се обърне внимание на политическите последици от удължаването, в това число върху многогодишната финансова рамка и изборите за Европейски парламент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР