Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди

...
Европейският съвет се събира на извънредно заседание, за да обсъди
Коментари Харесай

Европейските лидери се събират в Брюксел на извънредна среща за Брекзит

Европейският съвет се събира на изключително съвещание, с цел да разиска настояването на английския министър председател Тереза Мей за удължение на Брекзит до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се прегледа различно удължение за не повече от година.

В поканата, отправена до водачите на 27-те страни-членки на Европейски Съюз нощес, ръководителят на Европейски Съюз Доналд Туск акцентира, че е прекомерно дребна вероятността съглашението да бъде утвърдено до края на юни. Такова отсрочване би повишило риска от серии спомагателни отлагания и привикване на изключителни препоръки, като сътвори нови дати на ръба на пропастта, отбелязва още Туск и прибавя, че продължаващата неустановеност ще се отрази зле на бизнеса и жителите в Европейски Съюз.

Затова ръководителят предлага различно, по-голямо удължение на отдръпването и акцентира, че една от опциите е то да продължи колкото е належащо, само че не повече от година. Гъвкавостта ще ни разреши да приключим автоматизирано удължаването, незабавно откакто двете страни ратифицират съглашението. Обединеното кралство ще може да напусне незабавно щом е готово, а 27-те страни-членки ще избегнат повтарянето на срещи на върха за Брекзит, акцентира Туск.

Вчера основният договарящ Мишел Барние съобщи, че всичко зависи от това какъв проект ще показа английският министър-председател на срещата на върха. На извършения Съвет "Общи въпроси " в Люксембург страните-членки се сплотиха към позицията, че би трябвало да се обърне внимание на политическите последици от удължаването, в това число върху многогодишната финансова рамка и изборите за Европейски парламент, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР