Европейският съвет реши как да приложи ограничителните мерки, наложени на

...
Европейският съвет реши как да приложи ограничителните мерки, наложени на
Коментари Харесай

ЕС направи първата стъпка към изземване на руски активи. Ходът разгневи Москва

Европейският съвет реши по какъв начин да приложи ограничаващите ограничения, наложени на активите на Руската централна банка
Европейски Съюз утвърди в понеделник разпореждания, с които урежда заделянето и по-нататъшното потребление на приходите от замразени активи на Руската централна банка (РЦБ) - определяни като непредвидени облаги - като първа съответна стъпка към задачата парите да отидат за финансиране на възобновяване на Украйна.

Това е кражба - отговори във вторник Москва.
Какви са разпоредбите
" Европейският съвет реши, че централните депозитари на скъпи бумаги (Central securities depository - CSD), които държат активи на РЦБ на стойност от над 1 милион евро, би трябвало да регистрират изключителните парични наличия, насъбрани поради рестриктивните ограничения на Европейски Съюз (наложените на Москва 12 пакета санкции). Съответните доходи би трябвало да са посочени настрана (във финансовите им отчети). "

Тоест, на централните депозитари на скъпи бумаги, като клиринговата къща Euroclear, основана в Брюксел, ще бъде неразрешено да употребяват чистите облаги и би трябвало да държат приходите от съветските активи настрана.

Ройтерс отбелязва, че до момента единствено налозите върху активите в Белгия са били предопределени за попълване на специфичен фонд за Украйна, ръководен от белгийското държавно управление.

Решението на Европейски Съюз дава зелена светлина на Европейския съвет да одобри решение по отношение на възможното потребление на тези облаги при даването на финансова помощ на Украйна от страна на Общността, посочва .

Европейски Съюз, Съединени американски щати, Япония и Канада (ЕС и Г-7) замразиха активи на РЦБ на стойност към 300 милиарда $ през 2022 година, когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 милиарда $ от тях се държат в Европа, основно в Euroclear. Повече от година Европейски Съюз и Г-7 разискват дали и по какъв начин тези средства могат да бъдат употребявани.

Съединените щати дадоха концепцията за директна конфискация на активите, само че в Европейски Съюз считат това за прекомерно рисковано от правна позиция.

Европейски Съюз предлага да бъдат употребявани приходите, генерирани от замразени фондове от запаси на РЦБ. От тях е допустимо да бъдат събрани към 16 милиарда $ през идващите 4 години. Отделно Европейски Съюз се съгласи да отпусне 50 милиарда евро помощ на Киев.

Миналия декември немската прокуратура съобщи, че ще предприеме ограничения за конфискуване на повече от 720 милиона евро от банкова сметка във Франкфурт на съветска финансова институция. Тогава организациите се позоваха на осведомен със случая източник, съгласно който въпросната институция е Националният депозитар за разплащания - организацията за вътрешни разплащания, притежавана от Московската борса, която играе значима роля в съветската финансова система като основен медиатор с интернационалните пазари.
МВФ: Внимателно с тези активи
Не закъсня позицията на Международния валутен фонд. След решението на Европейски Съюз МВФ предизвести, че всички взети решения за изземване на замразени съветски активи би трябвало да бъдат подкрепени с " задоволителни правни учредения ", с цел да се избегнат бъдещи опасности, заяви Ройтерс.

Първият заместник-управляващ шеф на МВФ Гита Гопинат в онлайн изявление за списание Foreign Policy сподели, че решенията за това какво да се прави с активите се вземат само от страните, които ги държат. Тя отхвърли да даде мнение по какъв начин би трябвало да се употребяват.

Гопинат сподели още, че МВФ ще оцени въздействието на всички взети решения върху засегнатите страни, в това число Русия, и международната стопанска система като цяло. Но посочи, че МВФ няма да взе участие във взимането на тези решения. И акцентира още веднъж, че е значимо взимащите решения да се уверят, че " каквото и да вършат имат задоволително правни учредения да го създадат, тъй че да не се излагат на опасности по-късно ".
Първата реакция от Русия
Русия в същото време даде обещание да отвърне по същия метод, в случай че Европейски Съюз извърши проекта си да отдели облагите, генерирани от замразените активи на Русия в съюза, и да ги съобщи на Украйна.
 Председателят на РЦБ Елвира Набиулина и Антон Силуанов
Председателят на РЦБ Елвира Набиулина и Антон Силуанов
Снимка: Getty Images
 

" Ние също имаме задоволително активи, които са замразени тук в сметки от вид C (латинска буква) ", съобщи в изявление пред съветския канал " Россия-24 " в последните дни на 2023 година министърът на финансите Антон Силуанов. " Числата не са дребни, приходите от тези фондове са обилни и несъмнено също биха могли да бъдат употребявани, в случай че нашите вражески сътрудници вземат решение ", добави той.

Специалните сметки от вид " C " Русия откри, с цел да предотврати изтеглянето на средства и активи от жители и компании от така наречен вражески страни. Така бе лимитирана опцията компании, които продават своите съветски активи, да теглят приходите в долари и евро.
И отговорът на Русия с днешна дата
Във вторник Русия предизвести Запада, че Москва ще работи доста твърдо, в случай че Съединените щати и Европейският съюз конфискуват съветски активи на стойност стотици милиарди долари.

" Това е кражба: това е заграбване на нещо, което не ви принадлежи ", сподели представителят на съветското външно министерство Мария Захарова пред радио " Спутник ", представена от ТАСС и .

Захарова сподели, че отговорът на Москва ще бъде " извънредно корав ", защото Русия счита, че всъщност си има работа с крадци.

" Като се има поради, че страната ни квалифицира това като кражба, отношението ще бъде като към крадци ", сподели Захарова. " Не като политически манипулатори, не като технолози, които пресилват нещата, а като крадци ".

Захарова удостовери казаното по-рано от Силуанов, че в случай че собствеността й бъде иззета, Русия в отговор ще конфискува американски, европейски и други активи.

Виктор Стефанов ,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР