Европейският съвет окончателно одобри три директиви, с помощта на които

...
Европейският съвет окончателно одобри три директиви, с помощта на които
Коментари Харесай

ЕС окончателно одобри новите си енергийни цели, няма информация България да е против

Европейският съвет дефинитивно утвърди три наставления, благодарение на които Европейски Съюз би трябвало да се бори по-ефективно с климатичните промени. Става въпрос за директивата за енергийна успеваемост, за директивата за ВЕИ и регулация за ръководство, с която страните-членки би трябвало да си взаимодействат и да взаимодействат с Европейска комисия за реализиране на задачите по двете наставления.
Основните цели, които се гонят с двете наставления, са следните – до 2030 година Европейски Съюз би трябвало използва от ВЕИ 32% от електрическата енергия си, а енергийната успеваемост да е най-малко 32.5%.
Директивата за енергийна успеваемост
Извън задачата от 32,5% до 2030 година, за всяка година в интервала 2021 – 2030 година би трябвало да има покачване на енергийната успеваемост с 0,8%, като при Малта и Кипър категорично е заложена друга цел – 0,24%. Освен това би трябвало да се взема поради равнището на енергийно небогати при постигането на задачите.
Енергийната инструкция
Освен задачата за 32% ползване от ВЕИ, следва да има подучване на потреблението на ВЕИ сила посредством пазарни схеми, а в транспортния бранш най-малко 14% от източниците на сила би трябвало да са ВЕИ. Конвеционалните биогорива, чието произвеждане основава индиректен риск при използването на земеделска земя (т.нар. биогорива от първо потомство, които се създават от някаква техническа култура), би трябвало да излязат от приложимост в Европейски Съюз до 2030 година. Също до 2030 година жителите на всички страни-членки на Европейски Съюз, които създават ток от слънчеви панели, би трябвало да получават данъчни облекчения.
Българската позиция
В известието за признатото решение няма никаква индикация, че е имало гласове " срещу " него. В случаи, че е имало възпротивили се, това нормално се отбелязва. Actualno.com изпрати въпроси до Брюксел за позицията на България, защото през предходната седмица синдикатите повдигнаха въпроса за въглищните ни централи, а точно тяхната работа е един от проблемите за реализиране на климатичните цели на Европейски Съюз.
На почналата през вчерашния ден (3 декември) конференция на Организация на обединените нации за климата в Катовице, президентът Румен Радев разгласи, че България не е съгласна с новите климатични цели на Европейски Съюз, а би трябвало да има " диференциран метод " - съгласно опциите и националните интерси. За България е значимо да има " сигурна и предсказуема сила ", бяха думите на Радев, който на среща със синдикатите в края на предходната седмица изясни, че за конференцията в Катовице има две позиции - направена от Министерския съвет и от Президентството. В тази на Министерски съвет липсвала " национална позиция " - подкрепяло се единствено Парижкото съглашение за климата, съгласно Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР