Европейският съвет одобри заема за Украйна в размер на 35

...
Европейският съвет одобри заема за Украйна в размер на 35
Коментари Харесай

ЕС окончателно одобри заема от 35 милиарда евро за Украйна

Европейският съвет утвърди заема за Украйна в размер на 35 милиарда евро, който е част от по-голям заем, утвърден от страните от Г-7 в размер на 45 милиарда евро.

Пакетът от финансова помощ има за цел да поддържа Украйна в покриването на нейните незабавни потребности от финансиране, които се усилиха заради засилената експанзия на Русия против Украйна. Допълнителната помощ ще способства за покриване на дефицита на финансиране на Украйна, като по този метод ще поддържа макрофинансовата непоклатимост в страната и ще облекчи външните финансови ограничавания на Украйна.

Заемът ще бъде изплащан в бъдеще от изключителните облаги върху съветски активи, насъбрани в централните депозитари в Европейски Съюз, вследствие на глобите против Русия. Очаква се заемът да бъде възложен на Украйна преди края на 2024 година и да има оптималната дълготрайност от 45 години.

Съгласно новите правила, признати от страните членки, 95% от постъпленията, генерирани от централните депозитари на скъпи бумаги (ЦДЦК) в Европейски Съюз, вследствие на обездвижването на съветски суверенни активи, ще бъдат отпуснати към бюджета на Европейски Съюз и в този момент ще бъдат употребявани за Украйна, с цел да може страната да изплаща заема. Останалите 5% ще продължат да се разпределят за Европейския механизъм за поддръжка на мира.

Новото систематизиране ще стартира да се ползва от втората половина на 2025 година (към второто двугодишно заплащане на финансовата вноска, направено през 2025 година, и към всички заплащания след това).


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР