Европейският съвет даде в понеделник окончателното си одобрение на Законoдателния

...
Европейският съвет даде в понеделник окончателното си одобрение на Законoдателния
Коментари Харесай

ЕС одобри окончателно Закона за цифровите пазари

Европейският съвет даде в понеделник окончателното си утвърждение на Законoдателния акт за цифровите пазари (DMA).

Със Законодателния акт за цифровите пазари се обезпечават идентични условия на конкуренция в цифровата сфера с ясни права и правила за огромните онлайн платформи, известни като " пазачи на осведомителния вход " (gatekeeper) и се подсигурява никоя от тях да не злоупотребява със своята позиция.

Регулирането на цифровия пазар на нивото на Европейски Съюз ще сътвори обективна и конкурентоспособна цифрова среда, позволяваща на предприятията и потребителите да се възползват от цифровите благоприятни условия.

Така наречените " пазачи на осведомителния вход " към този момент няма да могат: да класират личните си артикули или услуги по по-благоприятен метод от тези на другите участници на пазара ( " автоматизирано желание " ), да конфигурират авансово избрани приложения или програмен продукт или да попречват потребителите елементарно да ги деинсталират; да изискват най-важният програмен продукт (напр. уеббраузъри) да бъде конфигуриран по дифолт при инсталирането на операционната система; да попречват разработчиците да употребяват платформи за заплащания на трети страни за продажби на приложения

и да употребяват наново персонални данни, събрани по време на даването на дадена услуга, за задачите на друга услуга

Ако онлайн платформите, разпознати като " пазачи на осведомителния вход " нарушат откритите от законодателния акт правила, те рискуват да им бъде наложена санкция в размер до 10% от техния общ оборот в международен мащаб. В случай на наново нарушаване може да му бъде наложена санкция в размер до 20% от този оборот.

В случай че " надзирател на осведомителния вход " редовно не съблюдава Законодателния акт за цифровите пазари, т.е. наруши разпоредбите най-малко 3 пъти в границите на 8 години, Европейската комисия може да стартира изследване на пазара и в случай че е належащо, да наложи ограничения за поправяне на държанието или структурна метаморфоза.

" С окончателното приемане на Законодателния акт за цифровите пазари най-сетне ще задължим огромните онлайн платформи да поемат отговорност за своите дейности. С това Европейски Съюз ще промени онлайн пространството в света. Пазачите на осведомителния вход, към които законодателният акт е ориентиран, са на всички места – ние всички употребяваме услугите им всекидневно. Тяхната мощност обаче нараства до степен, че работи негативно на конкуренцията. Благодарение на Законодателния акт за цифровите пазари ще осигурим лоялна конкуренция онлайн, повече улеснение за потребителите и нови благоприятни условия за дребните предприятия ", съобщи чешкият вицепремиер по цифровизацията и стопански министър Иван Бартош (на снимката) от името на председателството на Съвета на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР