Европейският съвет даде днес нова препоръка за т.нар. неналожителни пътувания

...
Европейският съвет даде днес нова препоръка за т.нар. неналожителни пътувания
Коментари Харесай

Брюксел разхлабва правилата за пристигащи от трети страни в ЕС

Европейският съвет даде през днешния ден нова рекомендация за така наречен неналожителни пътувания от трети страни, които краткотрайно бяха лимитирани от 30 юни 2020 година Промените отразяват развиването на пандемията, разширяващото се имунизационно покритие, разпространяването на бустерните дози, както и признаването на от ден на ден документи като еквивалентни на цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз, издавани от трети страни. Новата рекомендация влиза в действие от 1 март 2022 година

Съгласно нея рестриктивните мерки ще се ползват откакто се реши с изключение на обстановката в съответната страна отвън Европейски Съюз, само че и индивидуалния статус на лицето. Членките на Съюза следва да одобряват имунизирани лица с ваксина, утвърдена от Европейски Съюз или СЗО, преболедували и лица, идващи от страна в листата на Европейски Съюз. За някои от тях се позволява използването на спомагателни ограничения, една от които е РСR тест.  

Съветът предлага отпадането на краткотрайните ограничавания за преболедувалите и имунизираните лица с ваксина, утвърдена от Европейски Съюз или СЗО. Но последната доза от главната имунизация би трябвало да е най-малко 14 и не повече от 270 дни преди влизане в страна членка на Европейски Съюз или да имат бустерна доза. Ограниченията отпадат за лица, преболедували COVID-19 в границите на 180 дни преди пътуването си до Европейски Съюз, предлага още Съветът.

Страните от Европейски Съюз могат да изискват и негативен РСR тест от имунизирани или преболедували лица, изработен не по-рано от 72 часа преди заминаването, както и да ползват спомагателни ограничения, като карантина или изолираност.

Същите правила важат и за деца на възраст от 6 до 18 години. Съветът предлага страните членки на Европейски Съюз да позволяват прекосяването на границата на деца с негативен PCR тест, изработен най-рано 72 часа преди заминаването. Допустимо е здравните управляващи да изискат спомагателен тест след идване, както и карантина или самоизолация.

За да бъдат отстранени рестриктивните мерки на идващите от трета страна лица броят на случаите на COVID-19 на 100 000 поданици през последните 14 дни се усилва от 75 на 100. Увеличава се и седмичният % на тестване на 100 000 поданици – от 300 на 600 души, според новите правила. Продължават да се ползват други съществуващи критерии, в това число постоянна или низходяща наклонност при новите случаи, 4%-ен предел на позитивните проби от всички направени проби, прогрес във имунизацията, съществуване на разновидности, пораждащи безпокойствие или интерес, както и цялостният отговор на COVID-19 в страната. Европейският съвет показва, че е оправдано да се намерения за прекосяване към напълно самостоятелен метод.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР