Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е

Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е ...

Русия е отговорна за изтезанието на войници, жени и възрастни в Грузия


Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е отговорна за изтезания и други нарушения, извършени в дните след края на войната ѝ с Грузия през 2008 г., предаде БНР, цитирайки агенция "Ройтерс".

По време на петдневните боеве Москва прати свои войски в подкрепа на сепаратистите в грузинската област Южна Осетия. Русия твърди, че войските са били изпратени да защитят цивилното население от грузинската агресия. Съдът в Страсбург стигна до заключението, че руската страна трябва да отговаря във връзка с три случая на посегателства. При единия, съюзническите на Москва южноосетински сили държали в продължение на 15 дни 160 цивилни, предимно грузински жени и възрастни хора, в мазето на вътрешното министерство на сепаратистите. При друг случай 30 грузински военнопленници са били малтретирани, а при трети - военните части на Русия и сепаратистите са попречили на хиляди прокудени грузинци да се върнат по домовете си.

Магистратите са констатирали, че тъй като Русия е основен поддръжник на южноосетинските сепаратисти, то инцидентите са станали под руска юрисдикция. Това становище бе оспорено от руските представители на делото. Решението на Европейския съд за правата на човека проправя път за същински съдебен процес в този съд срещу Русия за нарушенията ѝ в Южна Осетия и създава прецедент за търсене на отговорност на Москва за действията ѝ в други сепаратистки райони, в които тя е основен участник, в това число Източна Украйна.

Източник: fakti.bg