Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е

...
Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е
Коментари Харесай

Русия е отговорна за изтезанието на войници, жени и възрастни в Грузия

Европейският съд за правата на индивида постанови, че Русия е виновна за изтезания и други нарушавания, осъществени в дните след края на войната ѝ с Грузия през 2008 година, съобщи БНР, цитирайки организация " Ройтерс ".

По време на петдневните боеве Москва прати свои войски в поддръжка на сепаратистите в грузинската област Южна Осетия. Русия твърди, че войските са били изпратени да защитят цивилното население от грузинската експанзия. Съдът в Страсбург стигна до заключението, че съветската страна би трябвало да дава отговор по отношение на три случая на похищения. При единия, съюзническите на Москва южноосетински сили държали в продължение на 15 дни 160 цивилни, най-вече грузински дами и възрастни хора, в мазето на вътрешното министерство на сепаратистите. При различен случай 30 грузински военнопленници са били измъчвани, а при трети - военните елементи на Русия и сепаратистите са попречили на хиляди прокудени грузинци да се върнат по домовете си.

Магистратите са установили, че защото Русия е главен покровител на южноосетинските сепаратисти, то случаите са станали под съветска пълномощия. Това мнение бе оспорено от съветските представители на делото. Решението на Европейския съд за правата на индивида проправя път за истински правосъден развой в този съд против Русия за нарушаванията ѝ в Южна Осетия и основава казус за търсене на отговорност на Москва за дейностите ѝ в други сепаратистки региони, в които тя е главен участник, включително Източна Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР