Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), сезиран от журналисти

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), сезиран от журналисти
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Лондон за масово следене на комуникации

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ), сезиран от публицисти и неправителствени организации, осъди Англия за всеобщото следене на връзки, разкрито от някогашния чиновник на американското разузнаване Едуард Сноудън, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Според съда всеобщото прехващане на известия и ограниченията, взети за приемане на данни от снабдители на интернет, са нарушили член 10 от Европейската спогодба за правата на индивида, имайки поради " незадоволителните гаранции, обезпечавани за поверителна журналистическа информация ".

Прехващането е нарушило и член 8 от европейската спогодба, регламентираща правото на ценене на персоналния и фамилния живот, добавя съдът.

Европейски съд по правата на човека обаче преценя, че системата за шерване на данни с задгранични страни не нарушава ничии права.

Според документите, чието наличие бе разгласено от Сноудън през 2013 година, английските разследващи служби и по-специално Правителствения център за връзки (GCHQ) играят значима роля в следенето на връзките в международен мащаб.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР