Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) призна за грубо

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) призна за грубо
Коментари Харесай

Съдът в Страсбург осъди Литва и Румъния за тайни затвори на ЦРУ

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) призна за жестоко нарушение на човешките права в секрети затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ на територията на Румъния и Литва и отсъди огромни парични обезщетения на двамата ищци, подали тъжби за изискванията на задържане в тези заведения, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Решението на съда в Страсбург бе оповестено през днешния ден.

Литва и Румъния са направили голям брой нарушавания на човешките права, като са разрешили на шпиони на Съединени американски щати да държат нелегално двама арестувани при безчовечен условия в секрети затвори на своя територия, постанови Европейски съд по правата на човека, представен от ДПА.

Двете страни също така не са разследвали уместно тайното задържане и малтретиране на палестинеца Зайн ал Абидин Мухамед Хусеин, прочут също като Абу Зубейда и Абдел Рахим ал Нашири, жител на Саудитска Арабия от йеменски генезис.

Двамата арестувани са били хванати от Централно разузнавателно управление на САЩ през 2002 година по време на войната против тероризма на американския президент Джордж Буш след нападенията през септември 2001 година на Ал Каида в Ню Йорк и Вашингтон. В момента те се намират в затвор в залива Гуантанамо в американска военна база в Куба.

Литва и Румъния би трябвало да издирят и разпознават виновните за превозването, задържането и преместването от техните страни на двамата мъже. Съдът изиска от Румъния също да се опита да получи уверения от Съединени американски щати, че Ал Нашири няма да бъде подложен на смъртно наказване.

Европейски съд по правата на човека удостовери, че са нарушени редица точки от Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида, в това число точка 3 за възбрана на изтезанията, точка 5 за правото на персонална цялост, точка 8 за правото на персонален живот и точка 13 за правото на ефикасна правна отбрана в държавните органи. Всеки от двамата арестувани ще получи обезщетение от 100 000 евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР