Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес във

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес във
Коментари Харесай

ЕСПЧ отхвърли иск на жертви на свещеници педофили

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) постанови през днешния ден по отношение на тъжба против Белгия, че локален съд не може да съди Ватикана за полови злоупотреби, осъществени от католически свещеници. Според съда в Страсбург Ватиканът се употребява със върховен имунитет, а държанието на духовниците и по-висшестоящите от тях чиновници не може да бъде приписвано на Светия трон, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Европейски съд по правата на човека отхвърли иск, подаден от 24 души, които настояват, че са били подложени на издевателства от свещеници педофили в Белгия. Според ищците, измежду които има белгийски, френски и нидерландски жители, Ватикана носи отговорност, защото заради своите "структурни дефекти " католическата подчиненост десетилетия наред е прикривала изнасилвания и други полови злоупотреби, осъществявани от свещеници против деца.

Хората, завели делото, се обърнаха към съда в Страсбург, откакто белгийските правосъдни управляващи постановиха, че не са способени да правораздават по случая, защото Ватикана има имунитет като суверенна страна.

Европейски съд по правата на човека съобщи, че съдилищата в Белгия са взели вярно решение и че жертвите не са били лишени от правото си на достъп до правораздаване. Той удостовери постановлението на белгийските правосъдни управляващи, че Светият трон се употребява със върховен имунитет и че не се позволява изключение от това предписание, тъй като неправилното държание на епископите във връзка със злоупотребите не може да бъде приписвано на Ватикана.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР