Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви днес решение

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) обяви днес решение
Коментари Харесай

Български капитан на риболовен кораб осъди Румъния в Страсбург за улов на калкан

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) разгласи през днешния ден решение по жалбата на българина Христо Спасов против Румъния, съгласно което правото на Спасов на обективен развой и правото му на благосъстоятелност са били нарушени от решение на апелативния съд в Румъния, се показва в прессъобщение на Европейски съд по правата на човека, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдът постановява, че Румъния би трябвало да заплати на жалбоподателя 6500 евро за имуществени и неимуществени вреди и 4574 евро за разходи по делото.

Делото се отнася до решение на Апелативния съд в Констанца от 2013 година, осъждащо Христо Спасов, притежател и капитан на транспортен съд под български байрак, за противозаконен лов на риба в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море. В производството пред румънските управляващи Спасов твърди, че въпросното количество уловена риба е част от българската квота за улов на калкан според Общата политика в региона на рибарството на Европейския съюз (ЕС). Румънският съд обаче приема, че правото на Европейски Съюз е неприложимо и осъжда жалбоподателя според националното право.

Европейският съд посочи, че според правилото за преимущество на правото на Европейски Съюз европейска регулация с директно деяние има преимущество пред всяко противоречащо вътрешно право. Съдът отбелязва в сегашния случай, че Европейската комисия ясно е показала на румънските управляващи, че производството против жалбоподателя опонира на правото на Европейски Съюз. Европейски съд по правата на човека постанови, че при осъждането на Спасов румънският съд е направил очевидна неточност при използване на правото и че жалбоподателят е бил жертва на „ отвод от правораздаване “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР