Европейският съд в Страсбург обяви, че налагането на доживотни присъди

...
Европейският съд в Страсбург обяви, че налагането на доживотни присъди
Коментари Харесай

Доживотният затвор без право на замяна нарушава човешките права, обявява съдът в Страсбург

Европейският съд в Страсбург разгласи, че налагането на доживотни присъди без право на подмяна нарушава Конвенцията за правата само че индивида. Това се вижда от решение от 26 октомври, под което са се подписали трима съдии. То е по делото Zhivko Gospodinov and Others v. Bulgaria (Applications nos. 34639/07 and 9 others).

Делото е по тъжби на 10 български жители, половината от които излежават доживотни присъди, а останалите - доживотни без право на подмяна. Те са в разнообразни затвори и са подали жалбите си самостоятелно през годините, а съдът ги е обединил в едно дело, оповестява уеб сайтът " Де факто ".

Съдът намира, че от момента на налагане на наказванията пожизнен затвор на няколко от жалващите си и след 2 септември 2010 година във връзка с различен от тях, до 21 януари 2013 година, е налице нарушаване на член 3 на Конвенцията за правата на индивида. Това е по този начин вследствие на неналичието на реалистична вероятност за преразглеждане на присъдите, с които на подсъдимите е наложено наказване пожизнен затвор без право на подмяна. След 21 януари 2013 година надлежно, съгласно Съда няма нарушаване на член 3 в този аспект.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР