Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива и

...
Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива и
Коментари Харесай

Европейският съд осъди България за наднормени нива на серен диоксид в целия югоизточен район |

Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени равнища и редовно нарушаване през последните години във връзка с серния диоксид в югоизточния регион.

" Това е първо установително решение, само че на процедура по тази наказателна процедура следва Европейска комисия да откри дали ние сме прекратили това нарушаване, в противоположен случай ще насочи нов иск към Европейския съд в Люксембург, който ще носи финансови наказания за страната ни ", съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг през днешния ден.

Оттук нататък всички измервания за серен диоксид в района би трябвало да бъдат в норма, в противоположен случай всяко излизане от норма ще даде учредения на Европейска комисия да заведе ново дело.

" Не се касае единствено за Гълъбово, а се касае за целия регион. В Югоизточна България попадат и други огромни горивни съоръжения, които имат същия риск. Второ решение на съда може да бъде освен във връзка с наказания, може да разрешава на България да не може да работи по дерогация, като изключение от правилото, което ще значи затварянето на доста повече ТЕЦ-ове. Това би било доста тежко за към момента нереформираната българска енергийна система и забавянето на извеждането от употреба на извънредно остарели немодернизирани предприятия ", сподели Сандов. 

Той разясни, че съгласно решението на съда България би трябвало неотложно да извърши условията, а евентуално някои от ТЕЦ-овете ще би трябвало да понижат потенциала си.

Затварянето на Топлоелектрическа централа Марица 3

Министърът на околната среда сподели, че топлоелектрическата централа в Димитровград редовно е надминавала разрешените равнища на серен диоксид от май 2021 година до 21 април 2022 г, като някои от стойностите са минали алармения предел, което води до тежки последици за околната среда и здравето на хората.

" Обследваме до каква степен операторът е спазил условията на наредбата на министерството, защото има настоящ мониторинг в по време на обособените сезони. Получаваме информация, която следва да потвърдим, че сега на измерването измервателната инсталацията е работила на по-нисък потенциал, с което на процедура е предпоставила замерването да не е било качествено – това е отговорност на оператора ", съобщи Борислав Сандов.

Днес служащи от Топлоелектрическа централа `Марица 3, само че рейсовете им се върнаха към Димитровград. Сандов даде своето пояснение:

" Организирал съм над сто митинга, знам какво съдържа Законът за митингите и манифестациите, синдикатът на " Марица 3 " очевидно не знае. Има нарушаване на този закон при уведомлението на синдиката, свързах се с тях и им споделих. Няма да разреша юрисконсулти да слагат закани на районни инспектори на околната среда. Ако това се повтори, ще има последици. Няма да приемем ултиматуми, не, ние работим по екологичното законодателство. Не отговаряме за работните места, а за здравето на хората ", сподели той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР