Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да

...
Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да
Коментари Харесай

Манолова сезира Европейския съд заради ЧСИ-тата

Европейският съд по правата на индивида в Страсбург може да бъде залят от каузи на българи, потърпевши от частни правосъдни реализатори. Това предизвести националният омбудсман Мая Манолова след среща с ръководителя на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) Гуидо Раймонди.

Омбудсманът получи цялостната му поддръжка във връзка с подетата от нея акция за ограничение на изключителните пълномощия на частните правосъдни реализатори у нас, в подтекста на към този момент съществуващата процедура на Европейския съд. От април т. година е налице неоправдателно решение против Словения за това, че за дребен дълг от 170 евро е продадено на половин цена жилището на жител на Словения, като страната е наказана на близо 85 000 евро обезщетение за това деяние.

Мая Манолова и зам.-омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския... към профила бяха на двудневно работно посещаване в Страсбург, като в границите на визитата организираха срещи и с изпълнителния секретар на Комитата срещу изтезанията Жерон Шокенброк, с шефа на дирекция Права на индивида Христос Джакомопулос, със зам.-генералния секретар на Съвета на Европа Габриела Байтани - Дрогони, с комисаря по правата на индивида Муйжниекс, със специфичния представител на генералния секретар по миграцията и бежанците Турбьорн Ягланд - Томаш Бочек, както и с европейския омбудсман Емили О’ Райли.

По време на едночасовия диалог с ръководителя на Европейски съд по правата на човека Гуидо Раймонди, Мая Манолова в детайли го осведоми за пакета от законодателни промени, импортирани от нея през м.май в Народното събрание, против изключителните пълномощия на частните правосъдни реализатори.

Сред предложенията й са длъжниците да могат да апелират оценката на недвижимите парцели, с цел да не се продават жилищата им на безценица, да няма запор на заплати и имущество за дълг от 100 лв.. Освен това Манолова предлага да бъде поправен несеквестируемият приход, който не е променян от 2008 година, когато минималната работна заплата бе 460 лева, а също по този начин и понижаване на таксите на ЧСИ. Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато заплаща в периода за непринудено осъществяване. Всички оферти вижте тук - http://www.ombudsman.bg/news/4409
„ След неоправдателното решение против Словения, България е изправена пред обстановката да заплаща съществени компенсации на всеки жител, който се оплаче в Страсбург за това, че жилището му е продадено на половин цена, без да може да апелира оценката, за дребен дълг, т.е за ежедневната процедура на частните правосъдни реализатори в България, от която пострадали са не десетки, не стотици, а хиляди български жители “, е безапелационната позиция на Манолова.
Гуидо Раймонди одобри поканата на омбудсманът и доцент Ковачева да бъде посетител на конференция през септември, с която ще бъде маркирана 25-тата годишнина от присъединението на България към Европейската Конвенция по правата на индивида.
По-късно, на срещата с европейския омбудсман Емили О‘Райли, Мая Манолова настоя тя да се ангажира с тематиката по казуса за другия стандарт на храните в Източна, Централна и Западна Европа.
„ Съгласихме се с госпожа О‘Райли, че европейските консуматори, без значение дали живеят в София, в Берлин или Париж, имат равни права, имат право да употребяват храни и въобще артикули с еднообразно качество “, разяснява след срещата Манолова. Тя осведоми О’ Райли за желанието си да предложения всички европейски омбудсмани да излязат с обща позиция за това, че е неприемливо артикули от една и съща марка да се оферират с друго качество в другите европейски страни.
Освен това омбудсманът ще упорства пред българските евродепутати от всички политически сили да стартират процедура по смяна в европейската инструкция, защитаваща потребителите и в общия правилник за храните. Европейският омбудсман от своя страна даде обещание да играе координираща функционалност в процеса по изработването на общата позиция на европейските омбудсмани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР